Туалети будинку для літніх людей на Черкащині після ремонту стали менш доступними – моніторинг

Дата: 26 Липня 2017
A+ A- Підписатися

У Ротмістрівській установі для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю виявлено грубі порушення прав підопічних. Зокрема, вони не можуть нормально користуватись туалетами та пересуватись на візках крутими сходами. Ліжкові хворі роками не бувають на вулиці.

Це з’ясувала моніторингова група Національного превентивного механізму (НПМ), яка здійснила візит без попередження до будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів в селі Ротмістрівка Черкаської області, повідомляє прес-служба Уповноваженого з прав людини. 

Монітори засвідчили, що в установі затишно облаштовано житлові кімнати, ліжка з протипролежневими матрацами. У всіх мешканців є питна вода, встановлено також кулери в загальних коридорах. Прибудинкова територія доглянута: є багато місця для відпочинку, нові альтанки.

Водночас була виявлена низка серйозних  порушень прав підопічних. У приміщенні відчувався неприємний запах сечі. Мешканці переважно користуються туалетними стільцями, оскільки доступ до туалетних кімнат після ремонту став складнішим: звичайні унітази замінили на чаші Генуя, до яких прибудували додаткові сходинки, не встановивши при цьому поручнів.

Також під час спілкування з жителями інтернату монітори з’ясували, що деякі ліжкові хворі мешканці вже тривалий час не були на вулиці: від кількох місяців до років. Це пов’язано з тим, що двоповерхова будівля з крутими сходами не пристосована для пересування на інвалідних візках. Половину першого поверху займають адміністративні приміщення, іншу половину – кімнати підопічних. Але кімнати ліжкових хворих розміщенні на другому поверсі.

Виявлені також порушення у забезпечені права на медичну допомогу. Так, вже  рік в установі перебуває жінка, яка практично нічого не бачить. Медичним персоналом протягом трьох років не забезпечено їй належного лікування. Більш того, цього року, за результатами огляду офтальмолога в історії хвороби жінки, яка фактично втратила зір, записано діагноз “початкова катаракта”.

Крім того, під час візиту монітори виявили проблеми з харчуванням, зокрема, нестачу риби та м’яса. На обід у меню була передбачена м’ясна страва, а також дієтичні страви: суп та варене м’ясо. При цьому був приготовлений лише борщ, дієтичні страви не готувались, а м’яса взагалі у той день повари не отримували, відтак і приготувати не могли.

За результатами візиту будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого з прав людини та направлені до Міністерства соціальної політики України та Черкаської обласної державної адміністрації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter