ТСК у справі Гандзюк хоче зустрітись із Зеленським

Дата: 29 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо справи про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк ухвалила рішення надіслати відкритого листа президентові України Володимиру Зеленському з проханням про зустріч із ним, а також постановила провести наступне засідання 30 квітня в приміщенні парламентських комітетів, куди викликати генерального прокурора Ірину Венедіктову та голову СБУ Івана Баканова.

 

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

На засідання ТСК 29 квітня, що відбувалося у внутрішньому дворі в центрі Києва, щоб забезпечити доступ журналістів та громадськості за умов дотримання карантину, обидва згаданих посадовці відмовилися прийти, мотивуючи це відсутністю можливості гарантувати власну безпеку не в приміщенні органу державної влади.

Про це на початку засідання заявив голова ТСК, депутат фракції “Слуга народу” Ігор Василів.

Загалом під час засідання депутати розглянули два питання – дострокове завершення слідства в справі про організацію та замовлення вбивства Катерини Гандзюк і ситуацію стосовно проваджень щодо нападів на активіста Сергія Стерненка і загибелі одного з нападників на нього. Заслухали адвокатку родини Гандзюк Євгенію Закревську, представників ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” та Сергія Стерненка.

За словами Євгенії Закревської, до останнього часу стороні потерпілих не було відомо про намір завершити слідство саме тепер, без отримання ключових, на її думку, показів екстрадованого до України Олексія Левіна та Ігоря Павловського, який раніше висловлював згоду співпрацювати зі слідством, але, за даними адвокатки, так і не дав свідчень.

Я вперше у своїй практиці з цим стикаюсь, коли прокурори спочатку об’єктивно важко б’ються над тим, щоб продовжити цей термін (проведення слідства. – Ред.), і це було дійсно важко, тому що за Луценка зробили все, щоб фактично його вичерпали на момент екстрадиції Левіна, домогтися-таки цього, а потім знехтувати можливістю отримати переконливі докази і вже зараз нарікати на майбутній суд: мовляв, ми ж знаємо нашу судову систему. А що трапилося минулого тижня? А минулого тижня було ліквідовано департамент нагляду за спецорганами, і всіх прокурорів – процесуальних керівників було виведено поза штат. Зазвичай звільнити прокурора дуже важко, але виведення поза штат – це такий спосіб тиску, тому що поки їх не перепризначать, ці люди просто “висять у повітрі” і дуже залежать від керівництва“, – зазначила Закревська.

Представники ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” заявили, що покладають відповідальність за таке рішення на генерального прокурора Ірину Венедіктову та вимагають її відставки, про що вони говорили й раніше, на акції 26 квітня під Офісом президента. За словами представниці ініціативи Марини Хромих, зараз ОГП просто “тягне час”, щоб нічого не можна було зробити і щоб потім покласти відповідальність за неякісне проведення розслідування на нереформовані українські суди.

ВЕНЕДІКТОВА ШАНТАЖУЄ ПРОКУРОРІВЗавершити слідство по Мангеру та Левіну і передати справу до суду – є одноосібним…

Опубліковано Хто замовив Катю Гандзюк? Середа, 29 квітня 2020 р.

Члени тимчасової слідчої комісії одноголосно ухвалили рішення про проведення завтра, 30 квітня, наступного засідання за участю Євгенії Закревської та Сергія Стерненка, на яке повторно запросити Венедіктову та Баканова, а також колишнього заступника генерального прокурора Віктора Трепака, після відставки якого, за словами активістів, почалися проблеми в розслідуваннях. Окрім того, на це засідання планується викликати й заслухати деяких свідків,  а також – окремо – надіслати листа до президента України з проханням про проведення зустрічі з ТСК у справі про вбивство Катерини Гандзюк.

За словами голови ТСК Ігоря Василіва, засідання має відбутись о 17:00 у приміщенні комітетів Верховної Ради, ймовірно, через карантин громадськість до його проведення не допустять.

Близько 16:00 27 квітня СБУ заявила про завершення досудового розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Катерину Гандзюк. За версією слідства, Мангер підозрюється в тому, що за попередньою змовою з Левіним організував заподіяння тяжких тілесних ушкоджень потерпілій, які призвели до її смерті.

Раніше цього ж дня Hromadske повідомило про відмову Олексія Левіна співпрацювати зі слідством. До цього таку саму заяву зробив Владислав Мангер, звинувативши слідство у фальсифікаціях.

Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня 2019-го п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років утримання під вартою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter