Три машини, 10 тисяч доларів та 500 корів: у Південному Судані дівчину продали на аукціоні у Facebook

Дата: 21 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

У Південному Судані родичі продали на аукціоні у Facebook 17-річну дівчину.

Про ситуацію розповіли правозахисники з організації Plan International.

25 жовтня на Facebook-сторінці одного з користувачів з Південного Судану з’явилося повідомлення про аукціон: чоловік пропонував охочим купити 17-річну дівчину. На оголошення відгукнулися п’ятеро чоловіків, серед яких, за словами активістів, були й високопоставлені чиновники країни. В підсумку дівчину продали за три машини, десять тисяч американських доларів та півтисячі корів.

Правозахисники, що опікуються проблемами жінок у Південному Судані, розповідають, що аукціони з купівлі наречених у країні не рідкість, а журналісти CNN у повідомленні щодо цього випадку навіть зауважили, що такого великого викупу за людину не платили вже давно. За статистикою, 34% місцевих дівчат одружуються ще до 18 років, а 12% до 15. Мешканці Південного Судану в розмовах із журналістами розповіли, що більшість сімей не в змозі утримувати дівчат, а тому видають їх заміж за великі викупи, визначальною в яких часто є кількість худоби.

У Південному Судані 34% дівчат одружуються ще до 18 років

Через два тижні після того, як історія набула розголосу, компанія Facebook відреагувала на ситуацію та видалила пост.

“Будь-який вид торгівлі людьми на Facebook просто неприйнятний. Ми вже видалили пост і назавжди заблокували акаунт користувача, який його опублікував. Ми постійно поліпшуємо методи боротьби з контентом, який порушує нашу політику. Для цього ми не тільки інвестуємо гроші в цю технологію, але й збільшили штат відповідного відділу до 30 тисяч осіб”, – йшлося в офіційному повідомленні компанії.

Тепер правозахисники закликають правоохоронців у країні провести розслідування та розібратись у ситуації, щоб припинити практику продажу людей.

Аукціони з купівлі наречених у країні не рідкість

Ситуація з дотриманням прав жінок та дітей у Південному Судані та сусідніх країнах є вкрай поганою. Раніше Центр інформації про права людини детально розповідав історію 19-річної Ноури Хусейн з Судану, яку ще підлітком насильно видав заміж її батько. У першу шлюбну ніч дівчина відмовилася займатися сексом зі своїм чоловіком, а тому він вирішив зґвалтували її. У цьому йому допомогли родичі, які тримали Ноуру та не давали втекти. Через декілька днів чоловік зґвалтував її ще раз, а тому вона вирішила вбити його. Одразу після інциденту родичі дівчини відвели її в поліцейський відділок, де правоохоронці затримали Ноуру.

Згодом на підтримку дівчини виступили тисячі людей з усього світу, а тому покарання для Ноури скасували. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter