Третина українців вважає злочином дії людей, які не пускали евакуйованих до Нових Санжар, – опитування

Дата: 05 Травня 2020
A+ A- Підписатися

35 % українців вважають неприпустимою поведінку людей у Нових Санжарах, що вчинили напад на автобуси, у яких перебували евакуйовані з китайського Уханя громадяни. 

Такі дані опитування про ставлення українців до нових викликів, пов’язаних із пандемією COVID-19, яке провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні і Дослідження проводилося з 9 до 24 квітня 2020 року включно методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. Опитування проводилось у всіх областях України, окрім територій, які тимчасово не контролюються владою України, – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей..

35% опитаних назвали дії людей у Нових Санжарах злочином, за який винні мають бути притягнуті до відповідальності за законом. Ще 15 % опитаних вважають, що ситуацію спровокували опозиційні сили, і лише 1,6% зазначили, що мітингувальники вчинили правильно. Водночас 30% українців вважають, що ситуація в Нових Санжарах була спровокована владою, яка не проінформувала місцеве населення належним чином.

Водночас, як показало опитування, більшість українців дізнається інформацію про коронавірусну хворобу та способи убезпечити себе від неї із засобів масової інформації (63 %) та соціальних мереж (49 %). 25% респондентів звертаються по інформацію до офіційних джерел, таких як сайти Міністерства охорони здоров’я України, Всесвітньої організації охорони здоров’я тощо. Окрім того, 11% респондентів дізнаються інформацію про COVID-19 від родичів та друзів. 

Соціологи зазначили, що високий рівень довіри до медіа покладає на них значну відповідальність, а тому підхід, що базується на правах людини, а також використання лише достовірних джерел має бути в основі журналістської діяльності.

Нагадаємо, що 20 лютого в Нових Санжарах спалахнули протести проти евакуації до місцевого санаторію українців з китайського міста Ухань, яке стало центром епідемії коронавірусу. Люди почали перекривати дороги в населеному пункті та палити шини, а тому туди стягнули силовиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter