Директор психоневрологічного інтернату, якого підозрюють у побитті вихованців, напав на знімальну групу

Дата: 19 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Кореспондентку телеканалу “112-Україна” Світлану Федик кулаком в обличчя вдарив директор інтернату. Дісталося й оператору, якого били одразу кілька працівників закладу.

Про це у своєму дайджесті повідомляє Національна спілка журналістів України (НСЖУ).  

Подія сталася в місті Верхньодніпровську (Дніпропетровська область), куди знімальна група вирушила, аби провести журналістське розслідування для програми “Ліга корупції”. Телеканал отримав інформацію про побиття вихованців місцевого психоневрологічного інтернату.

Працівники закладу й підопічні повідомили, що директор Геннадій Феденко постійно підіймає руку на підопічних дітей: щодо цього до місцевої поліції надійшло понад 10 звернень. Коли журналісти прибули до інтернату, їх зустрів агресивно настроєний Феденко.

“Нам грубо перешкоджали. Директор закладу кілька разів підходив до мене і розігрував штучно створену провокацію, режисером якої був він сам. На своєму телефоні Геннадій Феденко вмикав камеру, знімав мене і кричав: “Не штовхайте мене!” Хоча я стояла за півметра від нього й навіть його не торкалася. Після цих слів він з розмаху бив мене в плече. Так кілька разів. Та найгірше було далі. У коридор вибіг неадекватний чоловік, який почав забирати в нас техніку. То був психіатр. Він вчепився як п’явка в руку оператору й почав виривати камеру. Мій мужній колега проявив неймовірну стійкість і до останнього намагався знімати відео. Психіатр озвірів і з розмаху почав товкти оператором і камерою об стіну. Намагався розбити техніку… Камера весь час ходила ходором від ударів об стіну. Від неї почали одна за одною відвалюватися деталі – ліхтар, акумулятори”, – написала на своїй сторінці у Facebook постраждала журналістка. 

Збагнувши, що момент побиття оператора не зафіксований, Світлана Федик стала знімати напад на власний мобільний телефон. Але директор, побачивши зйомку, почав викручувати руки журналістці і забирати телефон.

“Не відпускала до останнього. Але директор виявився сильнішим. Я просила повернути телефон назад. Тоді психіатр скрутив дулю, показав мені і вдарив мене кулаком в обличчя. Останні секунди вдалося зафіксувати оператору, який почув мій крик. Після цього ми почали покидати приміщення, щоб нам не завдали ще більших травм”, – розповідає журналістка.

За фактом нападу на знімальну групу й пошкодження майна журналісти подали заяву до поліції. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною першою статті 171 “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, пише “Детектор медіа”.  

Відібраний телефон Світлани Федик працівники психоневрологічного закладу спершу відмовилися повертати, сказавши поліції, що телефона насправді й не було. Та згодом мобільний з’явився на прохідній інтернату – туди його принесла заступник директора й повідомила, що журналістка телефон загубила випадково. 

“Я одразу при поліцейських перевірила, чи збереглося на телефоні відео, яке я знімала, коли били оператора. Не було жодного файлу, – повідомила Світлана Федик. – Та згодом нам вдалося відновити відео. Крім поліції, знімальна група звернулася також до керівництва обласної ради, в чиїй комунальній власності й перебуває інтернат, розповіли про напад та просили сприяти в підготовці сюжету”.

У Facebook Світлана Федик повідомила, що вона з оператором вимагатимуть перекваліфікації справи на “статтю про розбій”. 

“Бо в нашій країні за просто перешкоджання журналістській діяльності ніхто не карає. Лише з часом закривають справи”, – пише вона.   

В адміністрації будинку-інтернату звинувачення в нападі на знімальну групу відкидають. У вівторок у коментарі Радіо Свобода директор закладу Геннадій Феденко повідомив, що працює на своїй посаді останній день – його звільнили з роботи.

Коментувати сам конфлікт із телевізійниками він відмовився, однак заявив, що це було “політичне замовлення”. За його словами, своєю посадою він поплатився через те, що розслідував зловживання попереднього керівництва закладу.

“Це політичне замовлення. Я сьогодні останній день доробляю і йду на біржу. За те, що я виявив розкрадання дитячих коштів. Тільки за 2016 рік мільйон гривень з дитячих карток пенсійних було знято. Влітку 2017 року мене було призначено в. о. директора інтернату. І попередній директор два тижні не міг мені віддати пенсійні картки дітей, вони перебували не в сейфі, а в нього на руках. Потім я виявив, що з них знімалися кошти. Я подав до поліції. Гроші – це тільки одне. Там іще й гуманітарна допомога розкрадалась, діти працювали, хоча не мали цього робити, і так далі. Я це виявив, і мені помстились. Ніхто за мене не заступився, мене просто облили брудом”, – сказав Радіо Свобода Геннадій Феденко. 

У НСЖУ засуджують напад на журналістів під час виконання професійних обов’язків і закликають поліцію ретельно розслідувати інцидент, аби належно покарати тих, хто кидається на працівників ЗМІ з кулаками.

Нагадаємо, відповідно до Індексу фізичної безпеки журналістів України, який укладає НСЖУ спільно з партнерськими громадськими організаціями, за 8 місяців 2018 року зафіксовано 57 інцидентів фізичної агресії до журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter