“Таких утисків мусульман в Україні я ще не бачив”. У Києві СБУ провела обшук в Ісламському культурному центрі

Дата: 06 Березня 2018 Автор: Сергій Кочмарський
A+ A- Підписатися

Зранку 6 березня співробітники Служби безпеки України провели обшуки в Ісламському культурному центрі Києва, який розташований на вулиці Дехтярівській. Силовики шукали заборонену судом “екстремістську літературу”. Одночасно слідчі проводили обшук у квартирі керівника бібліотеки культурного центру Сархана Таріка.

Про це Центру інформації про права людини розповіла Ольга Башей, юристка Ісламського культурного центру.

За її словами, обшук почався о 6.30 ранку. Близько 20 співробітників СБУ, Національної поліції та представників прокуратури зайшли без перешкод на територію мечеті, де розташований Ісламський культурний центр.

“ПІДЛІТКИ-ПОНЯТІ”

“Поліція перекрила під’їзди до центру, після цього співробітники СБУ почали слідчі дії. Пред’явили постанову суду від 19 лютого на вилучення забороненої літератури. Чому прийшли через такий проміжок часу, тільки зараз? — розповідає Ольга Башей. — Обшук стали проводити двома різними групами. У цей ранній час були відсутні імам, не було муфтія, тільки один охоронець. Фізично він міг супроводжувати лише одну групу.

Із собою слідчі привели 6 понятих — молодих хлопців і дівчат, 1997-99 року народження. Що це за молоді люди — не дуже зрозуміло, поруч з нашим центром немає навіть жодних освітніх закладів, звідки їх могли б привести. Вони не дуже розуміли, для чого тут знаходяться, їм просто сказали супроводжувати слідчих і “усюди дивитись”.

Юристка розповіла, що представники СБУ не стали обшукувати усі приміщення мечеті. Одна група пішла до релігійної крамнички, зламала ломом двері і нікого туди не допускала. Іншу групу супроводжував охоронець, який на прохання слідчих провів їх на 4 поверх мечеті, де розташована загальноосвітня школа.

“У “вчительській”, поки один співробітник СБУ відволік увагу охоронця, інший проводив обшук, і в один момент заявив, що він знайшов розшукувані книжки. Це були дві зелені брошури під назвою “Отведение сомнений”, написані російською мовою. У нас в культурному центрі ніколи таких книжок не було. Більше того, вся наша література видається українською мовою, на ній ставляться відповідні печатки, ці книжки нам не належать”, — розповіла юристка.

КНИЖКИ ПІД ХОЛОДИЛЬНИКОМ

Муфтій Ісламського культурного центру Саід Ісмагілов розповів, що одночасно з обшуками центру, СБУ зранку проводила обшук в квартирі у керівника бібліотеки при мечеті Сархана Таріка.

“Прийшли близько 6 ранку до нього в однокімнатну квартиру, де проживає семеро дітей. В постанові суду йшлося, що він “поширює заборонену літературу”, — говорить муфтій. — Під час обшуку на кухні книжки йому підкинули під холодильник! Таке шоу я бачив тільки з боку російських силовиків, які після окупації Криму підкинули заборонену літературу в Ісламському культурному центрі у Сімферополі біля туалету. Але таких утисків мусульман в Україні я ще не бачив”.

Також Муфтій Саід розповів, що це не перші обшуки Ісламських культурних центрів з боку СБУ і заявив про системні переслідування мусульман в Україні.

“В Україні немає списку забороненої літератури, як у Росії. Книжки, які нам підкидають, були видані за кордоном. Ці книжки СБУ розшукувала і в регіональних відділеннях Ісламського культурного центру у Сумах і в Житомирі у травні та червні 2017 року. Книжка, яку шукала СБУ, була ще багато років тому визнана Одеським судом такою, що містить заклики до насильства, расової і релігійної нетерпимості — на основі експертного висновку Українського бюро лінгвістичних експертиз інституту Сходознавства НАН України. Тоді на допиті я, як представник центру, заперечив наше відношення до зберігання і розповсюдження цієї літератури, мені обіцяли що обшуків більше не буде. Та от, прийшли знову.

Я заявляю про системні переслідування мусульман України, адже такі обшуки меньше ніж за рік відбуваються втрете. І підкидуються одні й ті ж самі книжки. Я ніколи не чув, щоб у когось окрім мусульман в культових спорудах проводились обшуки”. 

100 ЕКСТРЕМІСТСЬКИХ КНИЖОК

Прес-служба прокуратури Києва підтвердила обшуки з вилученням творів, які містять пропаганду насильства. У відомстві додали, що мали санкцію суду. Загальна кількість вилучених примірників складає близько 100 одиниць.

 

Прес-конференція з приводу обшуку в Ісламському культурному центрі відбудеться 7 березня, о 13:30, у прес-центрі “Главкому” (м. Київ, вул. Шовковична, 8/20).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter