Судовий позов є єдиним дієвим механізмом для відстоювання ВПО права на пенсію – правозахисник

Дата: 24 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Подання індивідуальних судових позовів є найефективнішим способом захисту прав переселенців у питанні виплати пенсії.

Таку думку висловив адвокат громадської організації  “Подільська правова ліга” Роман Рачок під час презентації тіньового звіту про виконання Україною Міжнародного пакту про громадянські та політичні права в Україні, підготовленого Коаліцією організацій Мережі хабів громадянського суспільства та Мережі правового розвитку.

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, на Волині, за словами Рачка, проживають 6,5 тисяч переселенців з Донбасу та Криму, але кількість звернень про відновлення їхнього права на пенсійне забезпечення і доступ до правосуддя вже довгий час “тримають гіркий топ”.

“Конституція на стороні ВПО, є закони та рішення ЄСПЛ, але пенсійні проблеми нікуди не зникли. Ми зітхнули з полегшенням, коли Верховний Суд прийняв рішення зі зразкової справи, але констатуємо, що пенсійний фонд продовжує керуватись нормами постанови №365 та позбавляє виплат осіб, які мають на це право”, – наголошує адвокат.

Рачок підкреслює, що зазвичай суди стають на сторону переселенців та приймають позитивні рішення у їхніх справах, проте після цього Пенсійний фонд подає апеляційні скарги, що затягує процес отримання виплат. Але ще однією серйозною проблемою для ВПО залишається великий розмір судового збору. 

“Не дивлячись на те, що ЄСПЛ не визнав збір перешкодою для реалізації захисту своїх прав, доходи громадян ЄС та українських переселенців є різними. З 1 січня судовий збір складає понад 700 гривень, а тому людина, що судиться за свою пенсію, має віддати її половину, а потім ще довго чекати на компенсацію”, – зауважує правозахисник.

Суди мають право звільняти від сплати цієї суми осіб, що подають позови, проте роблять це, за словами Рачка, лише у 20% випадках, вважаючи переселенців досить заможними. 

Нагадаємо, що на початку травня минулого року Верховний Суд України завершив розгляд зразкової справи щодо оскарження припинення виплати пенсії та її відновлення переселенцям. Він ухвалив рішення, згідно з яким задовольнив позовні вимоги в повному обсязі та зобов’язав відновити виплату пенсії пенсіонерці з квітня 2017 року. Після оприлюднення рішення управління Пенсійного фонду України подало апеляційну скаргу на рішення суду, але вже 4 вересня Велика палата суду відхилила подану апеляційну скаргу і залишила рішення без змін. Відтоді, за словами експертів, суди, які зупинили розгляд аналогічних (типових) справ, мали відновити провадження й ухвалити відповідні позитивні рішення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter