Італійська прокуратура просить 17 років ув’язнення для нацгвардійця Марківа, звинуваченого у вбивстві журналіста

Дата: 27 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Італійська прокуратура просить 17 років в’язниці за сприяння в умисному вбивстві італійського фоторепортера Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році для старшого сержанта Нацгвардії Віталія Марківа.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”. 

Віталій Марків у суді 

24 травня в суді з завершальним словом виступив прокурор Андреа Дзанончеллі. За його словами, Марків не вбивав журналіста, але інформував керівництво Нацгвардії про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, де сталося вбивство. Керівництво Нацгвардії, зі свого боку, контактувало з вояками ЗСУ, які з мінометів відкрили вогонь по групі іноземних журналістів. Дзанончеллі наголосив, що Марків, перебуваючи на бойовій позиції на горі Карачун та з огляду на свої службові обов’язки, не міг не знати, на кого буде спрямовано вогонь атаки, проте він був співучасником злочину, не беручи в ньому безпосередньої участі.

“Там убивали журналістів. На цьому крапка”, – підсумував прокурор не навівши конкретної аргументації умисного наміру вбивства.

За законами Італії Марківу загрожувало до 24 років позбавлення волі, але через те, що до цього військовий не мав судимостей та добре поводив себе під час процесу, прокурор вирішив зменшити термін на третину – до 16 років і додав один рік за замах на життя французького фотографа Вільяма Руґелона, якого поранили внаслідок перехресного вогню 24 травня 2014 року, коли загинули Роккеллі та його російський перекладач Андрій Миронов.

Документи італійського фоторепортера Андреа Роккеллі

Мати підсудного Оксана Максимчук, яка була присутня на суді, розповіла, що Віталій відреагував на виступ обвинувача нормально і наголошує на тому, що немає жодного стосунку до вбивства. 

“Неприємно чути прохання такого вироку. Сподіваюся, захист доведе невинуватість мого сина і присяжні ухвалять об’єктивне рішення”,  сказала Оксана Максимчук у коментарі “Радіо Свобода”.

Родина загиблого журналіста схвально оцінила виступ прокурора, вони задоволені реконструкцією динаміки подій авторства Дзанончеллі.

“Ми підтверджуємо, що не шукаємо помсти. А чи пропонований термін ув’язнення достатній, не знаємо. Це справа прокуратури, хай там це оцінюють відповідно до міри провини підсудного”, – сказав Ріно Роккеллі, батько загиблого фотографа.

Прокурор поклав відповідальність за смерть італійця і на народного депутата України та колишнього командира підрозділу Нацгвардії Богдана Матківського, якому підпорядковувався Марків. Дзанончеллі подав до суду присяжних запит з’ясувати причетність Матківського для можливого відкриття судової справи проти депутата. Останній наразі не коментував слів італійського прокурора.

На початку засідання суд присяжних остаточно відхилив прохання захисту провести додаткове розслідування на місці події в Україні.

“Через давність події та наявність того, що було з’ясовано на етапі розслідування, згаданий запит не є необхідним”, – оголосила суддя Аннамарія Ґатто.

Як відомо, Віталія Марківа заарештували в Італії 31 червня 2017 року за підозрою в убивстві з міномета фоторепортера Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова біля Слов’янська Донецької області в травні 2014 року. Нацгвардієць своєї причетності до злочину не визнає. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter