Суд зобов’язав Росію виплатити 60 тисяч євро моральної шкоди на користь батьків, які втратили на Донбасі сина

Дата: 01 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області задовольнив позов до Російської Федерації про відшкодування моральних збитків, завданих унаслідок російської збройної агресії проти України.

Про це повідомляє сайт судової влади України.

Позивалися проти Росії батьки вбитого в боях на Донбасі військовослужбовця. У заяві вони зазначили, що після смерті сина втратили сенс життя та віру в майбутнє, постійно відчувають страждання від втрати рідної людини, що не дає можливості нормально спілкуватися з оточенням, працювати та підтримувати нормальний соціальний спосіб життя. Постійний стрес спричинив у сім’ї депресію. 

“Розмір моральної шкоди був встановлений з урахуванням характеру і обсягу завданих їм моральних страждань, істотного порушення конституційних прав, умисного характеру дій, а також почуття безпорадності та розчарування, які відчувають позивачі роками через неможливість відновити порушені права сина та їх особисті права”, – зазначили в суді. 

Ухвалюючи рішення, судді врахували практику ЄСПЛ, а тому, зважаючи на основоположні норми про права та свободи людини, зокрема невід’ємність права на життя, беручи до уваги, що безпосереднім суб’єктом, внаслідок дій якого позивачам завдано шкоди, є Російська Федерація, суд дійшов висновку про обґрунтованість і законність позовних вимог та задовольнив їх у повному обсязі.

Як відомо, нещодавно суд зобов’язав Росію виплатити понад один мільйон гривень компенсації журналістці Ганні Андрієвській, яка змушена була покинути окупований Крим і зазнала переслідувань з боку ФСБ. Очікується, що компенсацію виплатять за рахунок продажу держмайна РФ, що розташоване в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter