Суд не надав журналістці Седлецькій рішення, яким відкрив доступ до її телефону

Дата: 28 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Києва відмовив журналістці програми “Схеми” Наталі Седлецькій у задоволенні позову щодо надання копії судового рішення про доступ до інформації з її телефону.

Про це повідомляє прес-служба суду. 

Седлецька просила  суд визнати протиправною відмову керівника апарату Печерського районного суду міста Києва щодо ненадання їй рішення, а саме ухвали слідчого судді, якою задоволено клопотання та надано доступ до відомостей про вхідні та вихідні з’єднання абонентського номера, яким вона користується.  Також журналістка просила видати їй відповідне рішення, проте суд відмовив. 

Водночас “Радіо Свобода” повідомило, що протягом декількох тижнів невідомі намагалися отримати доступ до профілів щонайменше чотирьох співробітників програми розслідувань “Схеми: корупція в деталях”. Зловмисники намагалися зламати їх профілі в Telegram, WhatsApp та Facebook.

Так, 7 лютого о 4:07 ранку за Києвом невідомі отримали доступ до Телеграм-акаунту журналіста Максима Савчука. За декілька хвилин – о 4:15 – відбулася спроба отримати доступ до Telegram-акаунту журналістки Валерії Єгошиної. Атаки, як зазначають журналісти, здійснювалися з однієї IP-адреси. 

Наталя Седлецька назвала ці спроби тривожним сигналом і прямо пов’язує їх із професійною діяльністю.

“Схоже, зловмисники шукають “точку входу” в нашу внутрішню комунікацію. Думаю, це може відбуватися з двох причин – або для отримання даних про наші джерела інформації, або для розуміння, про що готуються наступні розслідування. Я можу зрозуміти інтерес зловмисників, але нагадую, що втручатись у роботу редакції – це протизаконно”, – зауважила вона. 

Як відомо, у серпні минулого року Печерський районний суд Києва надав Генпрокуратурі доступ до змісту SMS-повідомлень, даних щодо вхідних та вихідних з’єднань з усіма абонентами, дати, часу та тривалості розмов, місцеперебування телефону журналістки та головної редакторки програми антикорупційних розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької впродовж 17 місяців.

У ГПУ запевнили, що жодним чином не втручатимуться в професійну діяльність та особисте життя Седлецької, а журналістка виступає як можливий свідок. Згодом стало відомо, що ГПУ отримала судовий дозвіл на доступ до даних також про журналістку “Нового времени” Христину Бердинських.

Журналісти, медіаексперти та громадські організації заявили, що ця ухвала суду створює небезпечний прецедент для діяльності медіа та порушує міжнародні зобов’язання України й закликали не реалізовувати її. Схвилювало таке рішення і ЄС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter