Суд дозволив Україні видворити біженця, якому в Таджикистані загрожує переслідування за політичні переконання

Дата: 23 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний адміністративний суд залишив у силі відмову у наданні статусу біженця громадянину Таджикистану, який просив притулок в Україні через переслідування на батьківщині як учасника опозиційного руху.

Про це Центру інформації про права людини розповів співкоординатор правозахисного Проекту “Без кордонів” Максим Буткевич, який виступав свідком на суді. За його словами, суд відхилив апеляцію таджикського активіста, підтримавши рішення Державної міграційної служби про ненадання статусу біженця 22-річному Абдусамаду Амірову. Відповідно Аміров має бути видворений до Таджикистану.

“Аміров є учасником опозиційного ненасильницького руху “Група 24”, який був у 2014 році заборонений у Таджикистані через критику діючої влади і визнаний “екстремістською організацією”. Після заборони учасників руху почали переслідувати: засновника руху було розстріляно на вулиці Стамбула на очах у його родини, ще кілька активістів зазнали нападів, були викрадені та вивезені до Таджикистану, або ж просто зникли. У Таджикистані учасників організації засуджували на терміни ув’язнення до 18 років, за рештою тих, хто перебуває за кордоном, полюють таджикські спецслужби. У разі повернення на батьківщину Амірову можуть загрожувати катування і тривале позбавлення волі”, – говорить Буткевич.

Він розповів, що апеляційний суд, вислухавши його свідчення про потенційні загрози прохачу притулку після видворення, оголосив своє рішення за лічені хвилини.

“Як можна було за такий короткий час розглянути надані докази, оцінити наведені свідчення, і винести зважене рішення, якщо воно не було заздалегідь заготовлене – я не знаю”, – каже Буткевич.

Адвокати Амірова повідомили, що звертатимуться до Європейського Суду з прав людини за призупиненням процедури видворення. Раніше страсбурзький суд неодноразово забороняв примусові видворення до Таджикистану, оцінюючи ризик катувань у цій країні як “дуже вірогідний”.

Нагадаємо, у вересні 2016 року Служба безпеки України примусово вислала з України громадянку Росії Амінат Бабаєву, яка просила притулку в Україні.

Окрім того, цієї осені російський біженець Сергій Анісіфоров отримав від ДМС третю за останні два роки відмову в статусі біженця в Україні, незважаючи на те, що право на отримання ним притулку затверджено українськими судами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter