Суд зобов’язав виплатити переселенці з Донбасу 50 тисяч гривень компенсації за зруйноване житло

Дата: 21 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу переселенки Ніни Панфілової та зобов’язав державу сплатити їй компенсацію за зруйноване житло в розмірі 50 000 грн. 

Про це повідомили в УГСПЛ.

Ніна Панфілова – 67-річна переселенка із Шахтарська. Квартиру жінки зруйнував снаряд, який потрапив туди в ніч із 2 на 3 серпня 2014 року під час сильного обстрілу. За словами адвокатів жінки, у неї є всі підстави для компенсації, однак рішення суду, яким їй призначили виплату в 50 тисяч гривень, не задовольнило ані юристів, ані саму потерпілу.

“За понад п’ять років військових дій на сході держава не розробила дієвого механізму надання компенсації за зруйноване або пошкоджене майно. Зміни до Порядку надання та визначення розміру грошової допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій, які залишилися на попередньому місці проживання, фактично є дискримінаційними, оскільки не поширюються на вимушених переселенців та осіб, майно яких лишилося на непідконтрольних територіях. Також вони не забезпечують навіть мінімальних гарантій відновлення права власності, адже сума відшкодування обмежується 300 тисячами гривень”, – наголосила юристка Марина Кіптіла.

У рішенні Верховного Суду в справі Панфілової йдеться, що в законодавстві України відсутня не лише процедура виплати відшкодування, але й чіткі умови, необхідні для заявлення майнової вимоги до держави. Водночас під час ухвалення рішення Верховний Суд посилається на справу “Будченко проти України”, у якій  погодився, що вимога існування компенсаційного механізму має законну мету – захист майнових прав роботодавця заявника. 

Захисники жінки наголошують, що виплата компенсації за зруйноване майно також ускладнюється і відсутністю єдиного реєстру зруйнованого майна та підрахунку бюджетних коштів, необхідних для виплати компенсації.

Наразі юристи вирішують питання про доцільність подання скарги в справі Панфілової до ЄСПЛ.

Нагадаємо, справедлива та розумна компенсація за житло, зруйноване чи пошкоджене внаслідок збройного конфлікту, увійшла до дорожньої карти для Верховної Ради від 18 громадських організацій. 

Така компенсація, на переконання експертів, має відбуватися за прозорою доступною позасудовою процедурою, закладеною окремим спеціальним законом, що відповідає всім критеріям легітимних очікувань у захисті майнових прав. Водночас важливе вдосконалення механізму виплат компенсацій за зруйноване чи пошкоджене житло внаслідок збройної агресії РФ, передбаченого урядовою постановою.

Громадські організації вважають також за необхідне розробити національний механізм компенсації жертвам серед цивільного населення, які постраждали під час війни або члени сім’ї яких загинули внаслідок конфлікту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter