Здоров’я близьких, втрата доходу та психічної рівноваги – найбільші страхи жінок під час карантину

Дата: 25 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Понад 70% опитаних жінок вказали, що під час пандемії найбільше бояться за здоров’я близьких. Також понад половину жінок (53%) бояться втратити через карантин роботу, а 42% – погіршення здоров’я внаслідок обмеження пересування за межами дому.

Про це свідчать результати онлайн-опитування “Жінки в умовах пандемії та їхні потреби”, проведеного Центром прав людини ZMINA за підтримки Українського жіночого фонду.

Також, відповідаючи на запитання щодо очікуваних негативних наслідків епідемії та карантину, 40% респонденток назвали страх захворіти на COVID-19 самій, водночас деякі респондентки у відкритих відповідях зазначали, що в разі тяжкого перебігу власного захворювання хвилюються за дітей та близьких.

Понад третину (36,7%) опитаних жінок побоювалися, що за час карантину можуть втратити психічну рівновагу.

Майже чверть опитаних (24.2%) боялися збільшення навантаження з хатньої праці та догляду за дітьми, а 17,4 % – погіршення успіхів у навчанні дитини. 15% з острахом очікували погіршення стосунків з партнером та іншими членами сім’ї.

Найменше із запропонованих варіантів відповідей жінки боялися втрати професійних навичок (6,7%) та розпаду подружніх і партнерських стосунків (5,3%).

“Я себе почуваю як тварина в клітці, дуже багато стала забирати часу хатня праця, догляд за дитиною, допомога чоловікові. На свій розвиток, сконцентрованість на роботі виходить мало часу на день, я не можу побути на самоті, зібратися з думками. Мені важко і страшно”.

“Важче сконцентруватися на роботі вдома, ніж в офісі. Продуктивність упала, і це посилює тривожність”.

“Зараз моїх доходів ледве вистачає на їжу, до карантину я заробляла і на навчання, і на розваги”.

“У мене дуже активна дитина, і відсутність садка вимотує до вечора в нуль, а чоловік працює поза домом. І якщо домашні справи можу вдень зробити, то робота змістилася на ніч, і привіт депривація сну”.

Так ілюстрували свій психологічний стан на карантині респондентки у відкритих відповідях.

Більшість жінок (62%) повідомили, що під час карантину не виходили з дому, окрім як до магазину або аптеки.

Кожна п’ята опитана жінка (20%) відповіла, що її робота вимагає виходити з дому.

Понад чверть (28%) респонденток зазначили, що виходили на вулицю подихати повітрям та на прогулянку з дитиною (27%). Ще 24% виходили на вулицю заради психологічного комфорту. Набагато менше жінок повідомили, що виходили займатися спортом (8%), у гості до друзів чи родичів (6%), допомагати людям у вразливій ситуації (4%) та для уникнення конфліктів з партнерами (2%). 15% респонденток зазначали, що виходять з дому з інших причин.

Переважна більшість опитаних жінок (93%) вказали, що під час карантину живуть не самі. Зокрема, 40% респонденток живуть разом з чоловіком чи партнером / партнеркою. 64% опитаних мешкають разом з дитиною або дітьми. 14% – з батьками: власними або чоловіка / партнера / партнерки. Лише 7% учасниць зазначили, що під час карантину живуть одні.


Опитування “Жінки в умовах пандемії та їхні потреби” проведене громадською організацією “Центр прав людини ZMINA” з 13 до 24 квітня 2020 року включно методом онлайн-анкетування за принципом самовідбору учасниць. Усього опитано 976 жінок віком від 18 років, які живуть в Україні.

Методологія не передбачала пропорційного представлення думки різних категорій респонденток відносно всієї сукупності жінок в Україні, але дослідження дозволяє сформувати гіпотези про стан і потреби жінок під час пандемії, які можуть бути перевірені в репрезентативніших дослідженнях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter