Стерненку оголосили про підозру в умисному вбивстві та носінні зброї

Дата: 11 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Одеському активісту Сергію Стерненку оголосили про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї.

Про це він повідомив на своєму телеграм-каналі.
 

Як повідомляє кореспондентка видання ZMINA, зараз активіст перебуває в приміщенні управління СБУ у Києві та Київській області.

Стерненко прибув до СБУ десь о пів на першу дня, пізніше, після першої, прибули його адвокати. На цей момент під стінами управління на підтримку Стерненка мітингували близько сотні людей. Вони чекатимуть, коли активіст вийде з СБУ, аби з’ясувати, коли і де йому мають обрати запобіжний захід.

 
 
Фотографії: Анастасія Москвичова

У своєму телеграм-каналі Стерненко повідомляє, що, на думку правоохоронців, він сам порізав себе під час нападу у 2018 році.

Згодом інформацію про повідомлення підозри офіційно підтвердили у й СБУ. У відомстві наголосили, що розслідування «справи Стерненка» давно перейшло із суто юридичної площини в політично-інформаційну, а тому, враховуючи суспільний резонанс, правоохоронці наголосили, що неупереджено підходять до розслідування будь-яких злочинів, керуються виключно нормами законодавства, а жодне розслідування не може бути зупинене через патріотичні погляди його фігурантів. 

За версією слідчих, нападники Кузнецов та Ісайкул мали на меті залякати й нанести тілесні ушкодження  активісту, а тому їх дії кваліфікували за ст. 296 ч. 4 ККУ ( хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета).

“Захищаючись,  громадський активіст лівою рукою прикривався від ударів, а правою – завдавав удари ножем. Як наслідок, Ісайкул отримав різану рану передньої черевної стінки, а Кузнецов –  проникаюче колото-різане поранення живота. Зазначаємо, що такі дії Стерненка можуть відповідати поняттю необхідна оборона. Однак його подальші дії ставлять під сумнів вищезазначену версію. Оскільки Кузнецов втік з місця події, напад на Стерненка вважається закінченим – його життю та здоров’ю вже нічого не загрожувало. Однак Стерненко побіг за Кузнецовим, наздогнав його і завдав декількох поранень, зокрема, удар ножем у серце,  який і призвів до смерті”, – розповіли у СБУ.

Тіло Кузнецова знайшли майже за 100 метрів від місця першої сутички, а тому заяви про те, що Стерненко поранив Кузнецова під час самооборони, а згодом жодних ран не наносив, не відповідають дійсності, наголошують у СБУ.

“Проведена під час досудового розслідування експертиза засвідчила версію про умисне вбивство. Також сумнівно виглядають слова Стерненка, що він завдав смертельних поранень ножем, який нібито відібрав у Кузнецова та Ісайкула. Сергій особисто підтвердив приналежність йому ножа під час власної онлайн-трансляції у мережі Facebook з місця події”, – додали у відомстві. 

Нагадаємо, що вранці 11 червня Стерненку принесли постанову про примусовий привід для вручення підозри до головного управління СБУ у Києві та Київській області.

У травні стало відомо про оголошення підозри Олександру Ісайкулу та Івану Кузнецову в справі про напад на Сергія Стерненка в Одесі 25 травня 2018 року. Дії підозрюваних кваліфіковано як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для заподіяння тілесних ушкоджень. Тоді відбулася сутичка, внаслідок якої Іван Кузнецов помер. 

Це був третій напад на Стерненка за 2018 рік: у лютому активіста побили й завдали йому різаних ран, у травні влучили гумовою кулею в шию.

10 червня 2020 року “Українська правда”написала, що провадження щодо Івана Кузнецова закрили. Офіційного підтвердження цьому наразі, однак, немає. 

На початку квітня 2020 року генеральний прокурор України Ірина Венедіктова зазначила в інтерв’ю “Українській правді”, що Сергієві Стерненку обов’язково вручать підозру – або за 115-ю (“Умисне вбивство”), або за 118-ю статтею (“Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони”) ККУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter