Стерненко щодо виклику в СБУ: Про підозру не повідомили, але така ймовірність залишається

Дата: 18 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Громадського активіста Сергія Стерненка викликали до Головного управління Служби безпеки України в Києві та Київській області для ознайомлення з матеріалами справи щодо нападу на нього 24 травня 2018 року в Одесі, стосовно якого нещодавно повідомили про підозру Олександрові Ісайкулу та Іванові Кузнецову. 

Візит відбувся сьогодні зранку. Оскільки напередодні з’явилась інформація, що Стерненку збираються оголосити про підозру у вбивстві одного з нападників – Івана Кузнецова, під СБУ прийшло понад сотню людей на підтримку активіста, передає кореспондент видання ZMINA.

Сергій Стерненко

Сергій Стерненко повідомив учасникам акції та журналістам, що його адвокатам дали можливість ознайомитись із частиною матеріалів провадження, ще частину мають показати пізніше цього ж тижня.

За словами активіста, у зазначеному провадженні він має статус потерпілого, але розслідування іншого провадження за цим самим епізодом – щодо смерті Івана Кузнецова – не завершено, і він наразі там проходить як свідок.

Мені сьогодні не казали, який у мене є статус, але мені сьогодні не повідомили про підозру. Я думаю, що це зумовлено виключно тим, що громадяни України висловили свою однозначну позицію проти політично вмотивованих переслідувань“, – сказав Стерненко.

Мітинг під стінами СБУ почався о дев’ятій ранку. Саме на цей час Сергія Стерненка викликали повісткою, і була ймовірність, що йому можуть оголосити про підозру в справі Кузнецова.

Уже після початку акції активістів СБУ оприлюднила заяву, що викликала Стерненка для інших процесуальних дій.

“Активізація навколо цієї справи в інформаційному полі є нічим іншим, як свідомим намаганням загострити ситуацію в публічній площині та створити додаткові можливості для подальшого тиску на розслідування. Яке, на жаль, не поверне до життя вбиту раніше людину”, – йдеться в повідомленні на телеграм-каналі відомства.

Загалом мітинг зібрав понад сотню людей. Вони скандували “Руки геть!” і вимагали закриття окремої справи щодо смерті Івана Кузнецова. Серед мітингувальників були народні депутати, експосадовці, представники громадських організацій.

Прийшов також звільнений з російської тюрми політв’язень, кримчанин Володимир Балух.

Учасники мітингу наполягали на тому, що Сергій Стерненко не перевищував меж необхідної оборони, а реалізував своє право на самозахист. Акція відбувалася мирно, без сутичок, хоча деякі мітингувальники в якийсь момент запалювали фаєри та застосували димову шашку. 

Минулого тижня стало відомо про оголошення підозри Олександру Ісайкулу та Івану Кузнецову в справі про напад на Сергія Стерненка в Одесі 25 травня 2018 року. Дії підозрюваних кваліфіковано як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для заподіяння тілесних ушкоджень. Тоді відбулася сутичка, внаслідок якої Іван Кузнецов помер.

Це був третій напад на Стерненка за 2018 рік: у лютому активіста побили й завдали йому різаних ран, у травні влучили гумовою кулею в шию.

На початку квітня 2020 року генеральний прокурор України Ірина Венедіктова зазначила в інтерв’ю “Українській правді”, що Сергієві Стерненку обов’язково вручать підозру – або за 115-ю статтею (“Умисне вбивство”), або за 118-ю статтею (“Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони”) ККУ.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року Генеральна прокуратура передала кримінальні провадження щодо нападів на Стерненка до головного слідчого управління СБУ. На Стерненка нападали тричі, а нещодавно стало відомо, що на місці другого нападу свідки бачили авто, що належить родині тодішнього радника голови поліції Одещини Руслана Форостяка. 

Як відомо, лише з початку поточного року правозахисники зафіксували 23 випадки тиску і переслідувань громадських активістів. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter