США відкликають візи урядовців, причетних до вбивства журналіста Хашоггі

Дата: 24 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Сполучені Штати відкликають візи урядовців Саудівської Аравії, які причетні до смерті журналіста Джамаля Хашоггі.

Про це заявив держсекретар Майк Помпео, повідомляє Громадське.

Американські чиновники заявили, що смерть Хашоггі в консульстві Саудівської Аравії не залишиться без американської відповіді.

Держсекретар Помпео не назвав імена та кількість представників країни, яким відкликають візи, оскільки візові записи є конфіденційними. Анулювання віз – це перші кроки США щодо Саудівської Аравії після смерті журналіста.

У свою чергу президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган нещодавно повідомив деталі вбивства Хашоггі. За його словами, у розслідуванні досі залишається багато білих плям, але відомо, що 15 людей більшою чи меншою мірою мають стосунок до вбивства журналіста. Наразі невідомо, хто керував їхніми діями, давав інструкції, та місцеперебування тіла Хашоггі. 

Нагадаємо, що 2 жовтня саудівський журналіст Хашоггі зник після візиту до консульства. Тоді про це повідомила його наречена, яка прийшла разом з ним і не дочекалася його повернення. Чоловік у консульстві мав би забрати довідку про розлучення. 

Останнім часом журналіст писав для американського видання Washington Post критичні матеріали про політику Саудівської Аравії щодо Катару, КанадиЄмену та засуджував переслідування владою інакодумців у країні.

Після зникнення журналіста турецький уряд повідомив офіційних осіб США, що у нього є аудіо- та відеозаписи, які підтверджують факт убивства. Також вони розповіли, що Хашоггі ймовірно вбили та розчленували.

Нещодавно поліція вперше обшукала консульство Саудівської Аравії. Експерти довго не могли отримати дозвіл на це, проте пізніше змогли взяли зразки, в тому числі ґрунту із саду консульства.

Через зникнення Хашоггі низка американських компаній відмовилась брати участь в економічному форумі, який мав відбутися в Саудівській Аравії наприкінці жовтня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter