“Справу замаху на мене хочуть “злити”: активіст Михайлик про повернення розслідування з Києва до Одеси

Дата: 18 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Справу замаху на вбивство одеського активіста та громадського діяча Олега Михайлика повернули з Києва до Одеси.

Про це повідомив сам Михайлик на своїй facebook-сторінці

“Кілька днів тому генпрокурор Луценко підписав постанову про передання справи назад до Одеси. Мені не важко припустити, що справу передали до Одеси, щоб зняти із себе всю відповідальність за провал і просто “злити” цю справу. Відповідати за цей провал буде якийсь прокурорчик чи слідчий в Одесі, з якого просто зроблять цапа-відбувайла”, – заявив Михайлик.

Справу замаху на активіста було передано з Одеси в головне управління Нацполіції у грудні минулого року. 

Як розповів Михайлик Центру прав людини ZMІNA, йому особисто ніхто не повідомив про повернення справи до Одеси. Про це він дізнався від журналістів “Слідства.Інфо”, які отримали цю інформацію у відповідь на запит до Генпрокуратури

Так, у відповіді на запит зазначено, що підслідність у цьому кримінальному провадженні визначено за слідчим управлінням ГУ НП в Одеській області.

18 червня, як розповів Михайлик, він таки сам зв’язався зі слідчим у Києві і той йому підтвердив повернення справи до Одеси “за розпорядженням Генпрокуратури”. 

У коментарі “Слідству.Інфо” адвокат Михайлика Вадим Оксюта пов’язав передання справи з імовірним звітом генпрокурора Луценка у Верховній Раді, де має розглядатися питання його відставки.   

“Можливо, Луценко “підчищає” всі справи і “висяки” перед звітом у Верховній Раді, щоб знати, що у нього все буде добре”, – додав адвокат.

Нагадаємо, у Михайлика вистрелили в центрі Одеси 22 вересня 2018 року неподалік будинку, де він мешкає, та за кілька десятків метрів від будівлі Головного управління Нацполіції Одеської області. Він пережив клінічну смерть.

Кулю, яка застрягла в лівій легені, вилучили 11 січня в німецькій клініці. Ця куля мала довести, чи стріляли в Михайлика саме з тієї зброї, яку вилучили під час затримання трьох підозрюваних громадян Грузії.

Наразі про результати експертизи нічого невідомо. За 10 місяців після замаху серед підозрюваних залишається три особи, яких одразу арештували і яким інкримінують виконання злочину. На замовників слідство так і не вийшло. За версією потерпілого, замах може бути пов’язаний із його боротьбою з незаконними забудовами в місті та корупційними схемами в Одеській міській раді.

Один із підозрюваних з листопада перебуває під домашнім арештом, а другий намагався у квітні вчинити самогубство в СІЗО. За словами його адвоката, він зірвався через затягування розгляду справи в суді, де б урешті розглянули докази, які можуть довести, що в момент скоєння злочину підозрюваний був в іншому місці.

Сам потерпілий Михайлик теж схиляється до версії, що підозрювані громадяни Грузії не мають стосунку до замаху на нього, а злочин “повісили” на них лише тому, що раніше вони вже проходили в інших кримінальних справах за розбій і стрілянину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter