Справа Гандзюк: оголосили підозру судимому за вбивства помічнику депутата Херсонської облради, який утік за кордон

Дата: 04 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

У справі про вбивство громадської активістки, керівниці справами Херсонського міськвиконкому оголошено підозру ще одній особі – громадянину Левіну на прізвисько Москал-молодший, який раніше був судимий за організацію вбивств і нападів на водіїв у Херсонській області. 

Про це в Одесі заявив генпрокурор Юрій Луценко.

 

“Оголошено ще одну дуже важливу підозру – громадянину Левіну, який відомий у кримінальному світі за прізвиськом Москал-молодший. Ця людина була засуджена разом зі своїм батьком. Батько пожиттєво. А молодший на 15 років за організацію вбивств і нападів на Херсонщині на водіїв. Загальна кількість доведених убивств 15″, – сказав Луценко.

За його словами, Левін утік з України в день, коли почалися затримання у справі Гандзюк, тепер вживаються заходи, щоб затримати його за міжнародними дорученнями за кордоном.

Луценко водночас не уточнив імені підозрюваного та його зв’язок з місцевою політичною елітою.

Однак, як стверджує народний депутат Мустафа Найєм, йдеться про Олексія Левіна – помічника депутата Херсонської обласної ради Миколи Ставицького. А сам підозрюваний, за інформацією нардепа, втік до Домінікани.

“Новий підозрюваний у справі щодо вбивства Катерини Гандзюк – це Олексій Левін. Справжнє прізвище – Москаленко, уродженець м. Херсон, 41 рік. Член відомого в області ОЗУ “Москалов”, раніше засуджений за серію вбивств разом зі своїм батьком (теж Олексієм Москаленком). Вийшов на волю в червні 2016 року за т.зв. “законом Савченко”, – написав на своїй сторінці у Фейсбуку Найєм. 

За словами Найєма, Левін є помічником депутата обласної ради Миколи Ставицького, “близького до голови облради Владислава Мангера”. Саме Мангера неодноразово в медіа називали ймовірним замовником убивства Гандзюк.   

Микола Ставицький (зліва) та Олексій Левін (посередені. Фото, надане джерелами ЦІПЛ
Микола Ставицький (зліва) та Олексій Левін (посередині) / фото надане джерелом

Як відомо, в Ставицького 10 листопада вже відбулися обшуки у справі Гандзюк, а сам він перебуває в зоні ООС як контрактник ЗСУ.

До речі, раніше на своїй сторінці у Фейсбуку Ставицький вказував, що є радником голови облради Мангера. Однак після статті на “Українській правді”, де вказувалася ймовірна причетність Ставицького до вбивства Гандзюк, цю регалію він зі сторінки прибрав.

За інформацією Центру інформації про права людини, станом на кінець листопада 2018-го, Ставицький дійсно офіційним радником у Мангера не значився. Однак в архівних документах він фігурує як радник Мангера.   

Ще 23 листопада видання “ОРД” опублікувало фото його посвідки помічника Ставицького в статті, де вказує на причетність Левіна до вбивства Гандзюк.  

Микола Ставицький в коментарі Центру інформації про права людини підтвердив, що Левін є його помічником, і відзначив його волонтерську діяльність.

“Так, я його брав помічником. Він дуже сильно допомагав мені займатися волонтерською діяльністю. Багато допомоги було передано на фронт саме завдяки його допомозі. Тому зараз для мене ця новина є просто шок”, – відповів нам Ставицький.

Також джерела кореспондентки Центру інформації про права людини в Херсоні вказують, що сам Олексій Левін “називав себе неофіційно радником голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера”. 

“Він (Левін – ред.) неодноразово бував в офісі організатора вбивства Ігоря Павловського, і, за непідтвердженою інформацією, саме він на машині Миколи Ставицького приїжджав до Павловського, коли з’ясувалося, що поліція затримала виконавців”, – написав Найєм. 

Водночас, за даними джерел кореспондентки Центру інформації про права людини, Левін – це одна з трьох осіб, про яких говорив у своїх показах підозрюваний Володимир Васянович, коли описував епізод перед спробою втечі.

Йшлося про приїзд 17 серпня разом з іншим підозрюваним Сергієм Торбіним до будинку помічника нардепа Миколи Паламарчука Ігоря Павловського. Там були присутні, крім Павловського, ще один помічник паламарчука Валерій Одинцов та “невстановлена особа”, ймовірно саме Левін.

     

Найєм не вірить, що Левін самостійно прийняв рішення про вбивство Гандзюк, тобто що саме він є замовником.

У свою чергу, генпрокурор Юрій Луценко запевняє, що Левін є ключовою фігурою в скоєнні злочину. Водночас він запевнив, що відсутність Левіна в Україні не вплине на слідство, “яке близьке до юридичного доказу діяльності замовника”.

Назвати прізвище замовника Луценко обіцяє лише тоді, коли буде оголошено та підготовлено підозру.

Нагадаємо, громадська активістка та керівниця справами Херсонського міськвиконкому Катерина Гандзюк померла 4 листопада внаслідок нападу на неї в Херсоні 31 липня. Тоді на неї вилили літр сірчаної кислоти і вона дістала опіки 40% тіла.

Наразі арештовано шість осіб. П’ятеро з них – учасники АТО, розвідники “Української добровольчої армії”. Шостим підозрюваним є помічник депутата Ігор Павловський, якого активісти називають посередником між виконавцями і замовником.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter