Призначений росіянами адвокат активіста і журналіста Сергія Цигіпи взяв самовідвід

Дата: 23 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Призначений росіянами викраденому на Херсонщині журналісту і активісту Сергію Цигіпі адвокат узяв самовідвід, рідні українця сподіваються, що тепер його інтереси представлятиме родинний адвокат.

Про це повідомила дружина Цигіпи Олена на своїй сторінці у фейсбуку. 

Сергій Цигіпа. Джерело: фейсбук-сторінка журналіста та громадського діяча

Жінка уточнила, що написала листа до Адвокатської палати Криму із запитом, чому до її чоловіка не пускають адвоката, якого винайняла родина. У запиті вона також наголошувала на тому, що Сергія возять на допити, а їй досі не відомі імена та прізвища слідчого та адвоката, якого “нав’язала ФСБ”.

Олена Цигіпа нагадала, що про викрадення чоловіка багато разів розповідала на різних майданчиках – в ОБСЄ у Варшаві, в ПАРЄ в Страсбурзі, у Мілані на пресконференціях, давала численні інтерв’ю міжнародним журналістам тощо. 

“Адвокат від ФСБ відчув – пахне смаженим і взяв самовідвід. Дуже сподіваюся, тепер інтереси Сергія представлятиме родинний адвокат”, – написала Олена Цигіпа.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що адміністрація сімферопольського СІЗО №2, де утримують Цигіпу, відмовила адвокату Рефату Юнусу, якого найняла дружина викраденого українського активіста і журналіста, у проханні відвідати підзахисного. Такі дії працівники закладу пояснили тим, що Цигіпа нібито відмовився від його послуг.

Нагадаємо, що жителя Нової Каховки на Херсонщині, ветерана АТО, журналіста, голову ГО “Каховський плацдарм” Сергія Цигіпу викрали, коли він ішов з гуманітарною допомогою до жительки сусіднього Таврійська. 

До викрадення чоловік вів волонтерську діяльність із самого початку повномасштабного вторгнення й окупації росіянами Херсонщини. Доставляючи гуманітарку за межі Нової Каховки, він щоразу наражався на небезпеку, оскільки йти треба було через російські блокпости.

Дружина Цигіпи зверталася до багатьох інстанцій, які зараз є в Новій Каховці, – до російських військових, представників окупаційної влади тощо. Спочатку їй не надавали жодної інформації, але під час чергового візиту до виконкому, який тоді вже очолював російський посадовець на прізвище Леонтьєв, їй підтвердили, що Сергій у полоні. За словами окупаційного посадовця, з чоловіка “ніхто не знущається”, але він “незручний”, тож перебуватиме там.

У грудні 2022 року українцю висунули звинувачення в шпигунстві (за статтею 276 КК РФ) та завдаванні шкоди Російській Федерації під час так званої СВО (спеціальної військової операції). Йому загрожує від 10 до 20 років ув’язнення. Тоді ж йому призначили російського адвоката, попри те що дружина Цигіпи найняла свого захисника.

У коментарі для ZMINA Олена Цигіпа зазначила, що попри всі перепони з боку російської влади вона продовжить боротися за свого чоловіка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter