У Луганську бойовики вже два місяці в підвалі тримають активіста

Дата: 30 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Активіст Андрій Яровий, який  уже більше двох місяців перебуває в ув’язненні в окупованому Луганську, передав рідним повідомлення.

Фотографію листа, який чоловік передав через свого адвоката, опублікували на сторінці Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю “Волна” у Facebook.

Бойовики затримали Ярового, який є пацієнтом ЗПТ з 2009 року, у серпні за підозрою в контрабанді наркотиків. Контрабандою так званий суд “ЛНР” визнав пігулки бупренорфіну, який використовують в Україні в програмах замісної підтримувальної терапії. Їх чоловік отримав напередодні своєї поїздки до окупованого Луганська в Київській міській наркологічній лікарні “Соціотерапія” на 10 днів свого відрядження.

Після арешту та майже двомісячного ув’язнення “суд” обрав для активіста запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на два місяці з умовою подовження терміну.

Андрій Яровий

“У мене все добре, здоровий. Сподіваюсь, що довго тут не затримаюсь і скоро повернусь”, – написав Яровий у листі рідним.

Наразі Андрію загрожує тюремне ув’язнення терміном від 10 до 20 років. Його колеги вже звернулись із проханням про допомогу до національних та міжнародних ВІЛ-сервісних організацій. За словами активістів, у Ярового є можливість спілкуватися зі своїм адвокатом, який передає йому одяг та продукти. 

У коментарі Центру інформації про права людини колега Андрія Павло Скала зауважив, що про можливий обмін активіста поки не говорять, адже рідні та співробітники Ярового сподіваються на можливий сценарій звільнення після рішення так званого суду в Луганську.  

“У цей період невизначеності питання обміну не підіймалось, але мати подала заяву в поліцію щодо зникнення, а слідчі внесли дані до ЄРДР. Ми маємо контакт з адвокатом, і він каже, що умови тримання Андрія нормальні. Він періодично передає записки для матері, якій уже далеко за 70 років. Про ситуацію ми повідомили всіх міжнародних партнерів, які надіслали свої характеристики та клопотання щодо Андрія, адже це перше, що знадобилося там (у Луганську – ред.)”, – зауважив він. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter