Спецгрупи, які шукають постраждалих від сексуального насильства на війні, опитали вже понад 20 тисяч цивільних 

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Спеціалізовані групи правоохоронців, що документують сексуальне насильство, вчинене в умовах війни, опитали понад 20 тисяч цивільних у майже семи сотнях українських населених пунктів. 

Про це розповіла заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко в інтерв’ю “Укрінформу”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: CNN

Відповідно до статистики, якою сьогодні оперує Офіс генпрокурора, задокументувати вдалось вже 310 фактів сексуального насильства, вчиненого в умовах війни. Більшість з осіб, щодо яких чинили таке насильство, – це жінки, їх майже 200. Інші – це 113 чоловіків, і також є неповнолітні – 15 осіб.

“Під цю загальну статистику підпадає не тільки факт зґвалтування, а також примусове оголення і погрози зґвалтуванням тощо. І всі ці злочини кваліфікуються саме як сексуальне насильство, вчинене в умовах війни”, – додає Павліченко. 

За словами посадовиці, більшість зафіксованих злочинів документують саме підрозділи поліціянтів.

Щодо підозрюваних у таких злочинах, то нині встановили 43 росіян, з яких щодо 30 вже направили обвинувальні акти до суду. Ще п’ятьох уже засудили до покарання у вигляді позбавлення волі.   

Нагадаємо, українські правоохоронці вже не раз звертали увагу, що Росія використовує сексуальне насильство як зброю війни. Схожі думки висловлювали й в ООН. 

ZMINA розповідала про деяких ідентифікованих російських військових, підозрюваних у скоєнні таких злочинів, наприклад про: 

  • Артема Пронченка та Олександра Гладкова, які могли викрасти, побити й зґвалтувати матір двох дітей в окупації в Запорізькій області;
  • Романа Поповапідозрюваного у зґвалтуванні незаконно ув’язненого чоловіка в Херсоні;
  • Євгена Чорнокнижного та Вадима Шахматова, яких підозрюють у серії зґвалтувань на Київщині 2022 року;
  • Олександра РаднатароваКирила Холмурзаєва та Белікта Жугдурова: їх підозрюють у зґвалтуванні жінки на Київщині, якій погрожували вбити її матір та дитину;
  • Ахмерова ЕміляМаммі Маммієва та Костянтина Шляпнікова, які 2022 року викрали з дому та зґвалтували жінку на Харківщині;
  • Баіла Бардановапідозрюваного у зґвалтуванні жінки на Київщині;
  • Рината Хакімянова та Арслана Саліхова, яких підозрюють у зґвалтуванні вагітної на Київщині; 
  • Булата Фассахова, якого підозрюють у зґвалтуванні, що тривало декілька днів на Київщині; 
  • Михайла Романова, якому закидають зґвалтування жінки в селі Шевченкове на Київщині. Цей випадок став одним з перших подібних, про які стало відомо в медіа.

Постраждалі від сексуального насильства на війні можуть отримати компенсації

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter