Специфічні терміни та ігнорування позиції церкви: чому депутати бояться ратифікації Стамбульської конвенції?

Дата: 02 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Депутати Верховної Ради не хочуть голосувати за ратифікацію Стамбульської конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству, адже бояться специфічних термінів у документі та говорять про те, що в документі не дослухаються до позиції церкви.

Про це стало відомо з відповідей нардепів на запити, які їм надіслали представники міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

7 листопада 2011 року Україна підписала Конвенцію про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами від 11 травня 2011 року. За ці роки документ підписали вже понад 30 країн Європи, а нещодавно конвенція офіційно запрацювала в Греції та Хорватії.

Щоб дізнатись, чому українські депутати не хочуть ось уже сім років голосувати за ратифікацію конвенції, активісти у квітні цього року надіслали всім 450 парламентарям відповідні запити.

“У відповідь нам надійшло лише 49 листів. Деякі з них висловлювали позицію цілої фракції, наприклад “Об’єднання “Самопоміч”, зі слів Оксани Сироїд. Але статистика невтішна:  ті, кого ми обирали, не дуже прагнуть звертати увагу на нашу думку”, – розповідають вони.

Загалом 89% відповідей нардепів були проти голосування і лише 1% підтримував цю ідею.

“Вони зазвичай “уважно розглядали звернення”, приймали до уваги написане і обіцяли врахувати чи “обов’язково врахувати” пропозиції при здійсненні депутатської/парламентської діяльності”, – описують відповіді тих, хто утримався від пояснень активісти.

Також вони навели приклади аргументації тих депутатів, які сказали, що відмовляються голосувати за ратифікацію конвенції.

“Як український націоналіст і християнин Дмитро Ярош не може допустити, щоб у законодавстві України у зв’язку з ратифікацією з’явилися нові поняття, які “виходять за межі загальноприйнятого в Україні поняття “стать”… і викривляють розуміння гендерної рівності як рівності прав жінок і чоловіків і зміст гендерної політики”, – цитують лідера “Правого сектору” активісти.

Незважаючи на такі результати, 21 депутат висловив підтримку конвенції.

“Серед тих, хто підтримує ратифікацію, виявилися такі, що всіма своїми зусиллями готові сприяти цьому процесу. Наприклад, Юлія Льовочкіна пообіцяла провести бесіду з Всеукраїнською радою церков і релігійних організацій”, – зауважують в Amnesty International.

23 березня 2017 року Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) публічно виступила проти ратифікації Стамбульської конвенції. Представник Ради церков, зокрема, заявив, що конвенція не передбачає можливості застережень щодо окремих її положень, які стосуються поняття ґендеру в його розумінні як чоловіча та жіноча статі, що становить неприпустимі загрози для інституту сім’ї та подружжя в Україні.

Активісти неодноразово говорили про те, що, не ратифікувавши Стамбульську конвенцію, Україна не зможе належним чином вирішити питання домашнього насильства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter