Активісти виступили на підтримку побитого “Беркутом” Рєуцького

Дата: 30 Січня 2015
A+ A- Підписатися

Сьогодні в Києві біля Головного Управління МВС пройшла акція протесту через побиття журналіста і правозахисника Костянтина Рєуцького.

Усього близько ста – і учасників, і журналістів – прийшли на акцію з вимогою розслідувати інцидент й притягнути до відповідальності винних. 

Протестувальників, зокрема, обурює той факт, що колишні співробітники “Беркута”, залишившись безкарними за злочини на Майдані, продовжують бити людей.

На акції протесту були присутні й сам Костянтин Рєуцький, а також журналістка “Громадського” Настя Станко та журналіст польського видавництва “Критика Політична” Павло Пеньонжек, які разом поверталися зі зйомок із зони АТО.

Як раніше повідомляли, на пості ДАІ у Пісочині на Харківщині журналістів зупинили правоохоронці. Вони перевірили документи і захотіли оглянути автомобіль.

Після ремарки Рєуцького, що навіть у зоні АТО їх так не перевіряли, співробітники ДАІ забажали подивитися ще й особисті речі журналістів.

Коли правозахисник дістав із сумки камеру, то працівники ДАІ, за словами Станко, намагалися її забрати, заламуючи руки Рєуцькому. Так між журналістами і працівниками МВС спалахнув конфлікт.

У Костянтина був вилучений фотоапарат, за допомогою якого він знімав відеорепортажі в Дебальцевому, Попасній, Маріуполі, які в останні дні постійно перебували під обстрілом. Також на камері можуть бути зафіксовані деталі злочину співробітників МВС.

Журналістка Настя Станко розповіла, що упродовж усього відрядження у зону АТО було дуже важко. Траплялося так, що вони питалися дороги, а через 10 хвилин, повертаючись назад, бачили воронку на місці, де вони зупинялися… Однак ніяк не очікували такої нахабної поведінки. “Найбільше мене обурило, що вони постійно брехали… То казали, що не били нас, то, що не забирали камеру…”, – розповіла Настя. 

“Кажуть, начебто побили не сильно… Але ж чи мають працівники міліції так чинити зі своїми громадянами?”, – обурюються протестувальники.

Радник Міністра МВС Володимир Філенко, висловлюючи офіційну позицію, наголосив, що факт буде розслідуватися. А потім додав: “Мене тішить той факт, що протестувальники не вимагають зняття блок-постів, тому що в цій ситуації, звісно, ми повинні дбати про безпеку. Тим більше в Харкові стаються часто вибухи… Але вже вночі були зняті з посту всі причетні до цього інциденту й справа розслідується”. 

Настя Станко у приватній розмові зауважила, що вона ніяка не героїня. “А ще було дуже страшно, я думала, що почнуть бити і мене…”, – обронила Настя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter