Соціалка, кримінал та культура: експерти розповіли, як говорять про жінок у регіональних медіа

Дата: 05 Березня 2020
A+ A- Підписатися

У новинах регіональних медіа жінки згадуються приблизно втричі рідше, ніж чоловіки. Водночас частіше згадки про жінок траплялися в матеріалах на соціальну тематику, про кримінал та культуру. 

Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації і У межах дослідження було опрацьовано 2500 новин із 50 регіональних онлайн-медіа в 10 регіонах України (Волинь, Дніпро, Донецьк (Маріуполь), Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Харків, Херсон, Черкаси). Аналізувалися перші 50 новин стрічки кожного онлайн-ЗМІ. До моніторингу потрапили виключно новини з новинної стрічки онлайн-ЗМІ: статті, журналістські розслідування, аналітика, блоги, авторські колонки, анонси тощо не аналізуватися.

Експерти, які працювали над моніторингом, зазначили, що на жінок-експерток у регіональних виданнях припадає не більш ніж 28% загальної кількості експертів, а число героїнь у новинах не перевищує 29% загальної кількості героїв. Так, найчастіше жінок як експерток залучали в соціальній тематиці (42% загальної кількості експерток у новинах), кримінальній темі, новинах про ДТП і надзвичайні події (19,6%) та культуру (11,6%). Найменше жінок у ролі експерток було зафіксовано в екологічній, спортивній тематиці, темі прав людини (по 1,8% відповідно), а також у темі корупції / антикорупції (0,9% загальної кількості експерток у новинах).

Лідерами із залучення жінок як експерток до новин онлайн-медіа стали Полтава (40% загальної кількості експертів у новинах регіону), Харків (35%) та Одеса (33%). Найменше жінок у ролі експерток виявили в новинах онлайн-ЗМІ Волині (23%), Львова (22%) та Черкас (17%  загальної кількості експертів та експерток у новинах регіону).

Жінки як героїні матеріалів найчастіше фігурували в новинах три теми – кримінал, ДТП і надзвичайні події (38,2%), соціалка (27,6%) та культура (9,2% загальної кількості героїнь у новинах). Найрідше героїні залучалися до таких тем, як права людини (1,3%), ООС (1%), екологія (0,4% загальної кількості героїнь у новинах). 

Найбільше жінок як героїнь матеріалів зафіксовано в онлайн-медіа Дніпра (36%), Донецька (34%) та Черкас (33%), тоді як найменше жінок-героїнь було в онлайн-ЗМІ Миколаєва (25%) та Одеси (21% загальної кількості героїв та героїнь у новинах регіону).

Нагадаємо, минулого року експерти з’ясували, що найчастіше українські медіа розповідають про жінок виключно в темах політики, шоу-бізнесу і криміналу. Дослідження показують, що жінки-героїні присутні в онлайн-новинах майже втричі менше, ніж чоловіки, – в середньому у 28% матеріалів, а експертками виступають лише в кожному четвертому матеріалі.

Також відомо, що 60% новин в українських онлайн-медіа містять сексизм.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter