Штаб ОСС дозволить перетинати лінію розмежування через КПВВ лише раз на добу – і це незаконно

Дата: 08 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Командувач Штабу ООС Сергій Наєв видав розпорядження, згідно з яким від 1 листопада перетнути лінію розмежування через КПВВ з багажем можливо лише один раз на добу.

Про це повідомляє Громадське радіо.

Проте благодійний фонд “Право на захист” повідомляє, що юристи зафіксували ситуацію 5 листопада, коли в перетині відмовили людині, яка хотіла проїхати через КПВВ “Майорське” вдруге за добу без речей.

Згідно з розпорядженням, прикордонники можуть відмовити в проїзді через лінію розмежування, тільки якщо людина вдруге за добу провозить товари вагою від 30 кілограмів та загальною вартістю понад десять тисяч гривень. За словами командувача ОС полковника Доманського, розпорядження ухвалили для реалізації заходів, спрямованих на боротьбу з контрабандою та незаконним переміщенням товарів через лінію зіткнення.

Правозахисниця Наталія Целовальніченко зазначає, що таке розпорядження не відповідає нормам чинного законодавства і порушує міжнародні зобов’язання України щодо дотримання прав і свобод людини.

Зокрема, наводить ст. 9 Закону України “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях” від 18 січня 2018 року № 2268-VIII. Згідно з цим законом, командувач ООС не має повноважень вносити зміни в норми чинного законодавства та самостійно змінювати наявний порядок перетину лінії розмежування.

Крім того, розпорядження не було опубліковане в загальноприйнятний спосіб: не міститься на офіційних сайтах органів влади, відсутнє в Єдиному державному реєстрі нормативно-правових актів, не проходило державну правову експертизу та реєстрацію в Міністерстві юстиції України.

Правозахисниця зазначає, що отримала кілька скарг від громадян та офіційно звернулася до міжнародної спільноти з проханням вирішити цю ситуацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter