Ще одному депутату російської Держдуми загрожує довічне в Україні

Дата: 23 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України повідомили депутату Державної думи Федеральних зборів РФ Ігорю Кастюкевичу. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Ігор Кастюкевич

Ім’я підозрюваного назвали слідчі есбівці. 

Кастюкевич, як вони кажуть, особисто координував процес організації та проведення незаконного референдуму. Російський депутат є заступником керівника пропутінської фракції “Єдина Росія”, тож, на думку спецслужбовців, входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва країни-агресора.

“З 23-го до 28 вересня минулого року він перебував у тимчасово окупованому Херсоні, де забезпечував “потрібні” результати фейкового плебісциту”, – кажуть есбівці. 

Саме за вказівкою Кастюкевича, як вважають слідчі, представники “виборчкомів” спільно з озброєними окупантами обходили домівки місцевих і змушували “голосувати” на Херсонщині. 

Окрім цього, Катюкевич знімав та викладав у соцмережах постановні відео про роздачу російської “гуманітарки” у регіоні.  

Санкція інкримінованої російському депутату статті передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне. Також у нього можуть конфіскувати майно. 

Кастюкевич не єдиний депутат російської Держдуми, щодо якого відкрили провадження в Україні. Його колезі Олександру Бабакову також загрожує довічне. Окрім голосування за анексію частин Херсонської та Запорізької областей, він разом з іншими особами є кінцевим бенефіціаром групи енергетичних компаній VS Energy, яка працювала в Україні, поки на права компанії не наклали арешт. 

Будівля російської Держдуми

За заклики до “денацифікації” та знищення двох мільйонів українців українські правоохоронці переслідують й Олексія Журавльова

Іншому депутату Адаму Делімханову, який командував штурмом “Азовсталі”, також оголосили про підозру. 

Деякі російські депутати навіть встигли отримати заочні вироки судів в Україні. Так, наприкінці минулого року заочно відправили на 15 років за ґрати Дениса Майданова. Зробили це за те, що він голосував за ратифікацію “договору про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу” між Росією та терористами з окупованих українських територій. 

Втім, в Україні щодо нього відкривали провадження й до повномасштабного вторгнення через поїздки до окупованого Росією Криму. Майданов називає себе співаком, а тому їздив виступати на концерт, присвячений відкриттю незаконно збудованого мосту через Керченську протоку. 

Нагадаємо, що усі вищезгадані російські високопосадовці є підозрюваними у магістральній справі “24 лютого”, список яких ведуть в Офісі генерального прокурора. Переглянути перелік можна за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter