Шевченківський райсуд не побачив складу злочину в плакаті з тризубом на Марші 8 березня в Києві

Дата: 15 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Шевченківський райсуд Києва не знайшов складу злочину у діях організаторки Маршу за права жінок 8 березня Олени Шевченко.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини

Киянку підозрювали у “нарузі над державними символами” через плакат на Марші, на якому була зображена оголена жінка із стилізованим гербом-тризубом.

 

Шевченко інкримінували порушення статті 185-1 Кодексу України про адміністративні порушення (Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій) з додаванням матеріалів про “наругу над державними символами”. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  8 березня-2018: чоловіки на Марші, зеленка, перцеві балончики та “битва” за плакат

У суді Олена Шевченко не визнала вину. Вона заявила, що не вбачає наруги у цьому банері і що тризуб — це саме символ об’єднання “Національні дружини”, а не малий герб України. 

“На цьому плакаті я бачу знак Національних дружин, незареєстроване, мілітаризоване недержавне утворення, яке не має використовувати символ тризубу. Наругою над державними символи я вважаю використання бандитським утворенням державних символів”, — сказала вона. Олена Шевченко під час засідання заявила, що не бачила плакату і не бачила, хто саме його тримав. 

Інспектор Шевченківського управління поліції Гришин О. В. під час засідання вказав, що організаторка була поряд і повинна була передбачити, що зміст плакату може образити пересічних громадян. 

“Але громадянка Шевченко була одна з організаторів цієї акції і вона повинна була передбачити усі наслідки цієї події, а також консультувати учасників акції щодо недопущення протиправних дій, оскільки цей плакат міг обурити громадян”, — відповів він. При цьому він не зазначив нормативний акт, яким передбачено порядок організації мітингу, який порушила Олена Шевченко. 

Суддя Євген Сидоров у своїй постанові зазначив, що обмеження та порядок проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій може бути встановлений виключно законом. Однак такого закону Верховна Рада не прийняла. Суддя вказав, що такого висновку у 2013 року дійшов Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у справі “Вєрєнцов проти України”

“Хоча таке правопорушення як порушення порядку проведення демонстрації передбачалось Кодексом України про адміністративні правопорушення його підстава, тобто порядок проведення демонстрацій не була з належною чіткістю встановленим національним законодавством. За відсутності чіткого та передбаченого законодавства, що визначає правила проведення мирних демонстрацій покарання заявника за неіснуючого порядку було несумісним із ст. 7 Конвенції (“ніякого покарання без закону)”, — зацитував суддя у своїй постанові рішення ЄСПЛ і додав, що аналогічного висновку дійшов Верховний Суд України у постанові №5-49кс13 від 3 березня 2014 року.

“Суд приходить до висновку, що притягнення Шевченко до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 185-1 КУПаП не є таким, що ґрунтується на законі… Приходжу до висновку, що у діях Шевченка відсутній склад адмінправопорушення”, — підсумував суддя Євген Сидоров. Рішення суду може бути оскаржене в Апеляційному суді Києва протягом десяти днів. 

Тим часом, до будівлі суду прийшли представники праворадикальних організацій. Адвокатка Олени Шевченко закликала присутніх не йти з суду по одному. Окрім цього, вона закликала правоохоронців убезпечити тих, хто підтримував Шевченко і провести тих, хто прийшов на засідання, до зупинок громадського транспорту.

Після засідання Олена Шевченко розповіла журналістам, що під час мирного зібрання у Києві не було порушень, окрім випадку, коли представник Нацполіції відібрав в учасників банер.

“Про це не сказав, на жаль, сьогодні свідок, який складав адміністративний протокол”, — зауважила вона.  

Серед організаторів акції були ГО “Інсайт”, Український жіночий фонд, Міжнародна благодійна організація “Ромський жіночий фонд “Чіріклі”, Благодійна організація “Всеукраїнська ліга “Легалайф”, Благодійна організація “Позитивні жінки”, Amnesty International Україна

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter