СБУ заборонила в’їзд австрійському журналісту: МЗС Австрії заявляє про неприпустимий акт цензури з українського боку

Дата: 12 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ Австрії назвало неприпустимим актом цензури заборону в’їзду до України журналісту Крістіану Вершютцу.

Відповідна заява з’явилася на офіційному сайті відомства. 

Крістіан Вершютц

Вершютц – шеф українського бюро австрійського телеканалу ORF. СБУ повідомила про заборону в’їзду журналісту ще 9 березня. Таке рішення у відомстві пояснили необхідністю гарантування його безпеки. 

“Підставою для такого рішення стала необхідність забезпечення безпеки журналіста. Нагадаємо, що Крістіан Вершютц наголошував у своєму інтерв’ю про існуючі погрози його життю в Україні”,йшлось у повідомленні Служби безпеки. 

У свою чергу депутатка Ольга Червакова на своїй сторінці у Facebook написала, що поїздка Вершютца загрожує національній безпеці. 

“Від початку збройного конфлікту в Криму і на Донбасі Вершютц висвітлював події в Україні, широко використовуючи штампи кремлівської пропаганди, тиражуючи фейки від “Раша тудей”, що дискредитують діяльність Збройних сил України, заперечують агресію Російської Федерації проти України, а бойовиків регулярної армії РФ позиціонують “ополченцями”, – повідомила вона.

Через заборону МЗС Австрії вже викликало до себе українського посла Олександра Щербу, проте в коментарі “Європейській правді” чиновник спростував звинувачення в цензурі. 

“Я чітко заявив, що справа Вершютца не має жодного відношення до проблеми свободи слова”, – заявив він.

Також він додав, що нещодавно велика делегація австрійських журналістів відвідувала Україну; серед них були й такі, що критикують дії української влади:

“Вони не мали жодних проблем із в’їздом в Україну чи акредитацією в зоні ООС. Просто ці журналісти мають елементарну повагу до України та її законодавства. Інших вимог у нас нема. Пан Вершютц цих вимог не дотримувався – і отримав покарання, дуже м’яке з точки зору тлумачення українського законодавства”.

Проте голова МЗС Австрії Карін Кнайссль повідомила, що хоче винести питання заборони в’їзду журналіста до України на обговорення міністрів закордонних справ ЄС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter