Савченко не буде ініціювати скасування свого закону про 1 день у СІЗО як 2 дні ув’язнення

Дата: 27 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Надія Саченко не буде скасовувати закон, згідно якого у разі винесення обвинувачувального вироку підсудному зараховується 1 день у СІЗО як 2 дні ув’язнення.

Про це заявила сама співавторка закону Надія Савченко, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

“Я його ініціювала для того, щоб слідчі почали працювати. Багато спекулюють, що Савченко випускає вбивць. У в’язниці сидять половина невинних людей. Це потрібно для того, щоб слідчі не тримали людей і не вішали на них усіх собак. Якщо ти не можеш довести провину людини, не потрібно її мордувати в СІЗО”, – сказала нарадна депутатка.

Вона назвала Кримінальний процесуальний кодекс України неідеальним, хоча кращим у порівнянні з російським і вважає, що її законодавча ініціатива – це початок змін.

“Якщо ви думаєте, що через це кримінальний стан в Україні підвищився, то ви даремно так думаєте. Бо стан погіршується тоді, коли людям стає гірше жити. І один закон цьому зовсім не є перешкодою”, – каже вона.

“Після п’яти років в’язниці, людина з неї не повертається. Якщо людину перетримати, то в’язниця зробить із нормальних людей більше злочинців”, – додала вона.

Раніше прокурор Генеральної прокуратури України Владислав Куценко повідомив, що за “законом Савченко” на волю вийшли близько 5 тисяч людей, які вчинили особливо тяжкі і тяжкі злочини. 

“Серед них – вбивці, особи, які вчинили пограбування, розбійні напади, інші тяжкі злочини”, – сказав він. Куценко закликав внести зміни в закон в тій частині, щоб людина, яка скоїла вбивство, грабіж або інший тяжкий злочин, не мала права достроково виходити на свободу.

Правозахисники “Донецького Меморіалу” заявили, що за “законом Савченко” найбільше звільнилося тих, хто був засуджений за нетяжкі злочини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter