Самогубство студентки: проректор розповів про її візит до деканату та процедуру оформлення візи

Дата: 19 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Проректор медичного університету ім. О.О. Богомольця Ярослав Цехмістер повідомив, що студентка вишу Мукаддас Насірлаєва дійсно 30 січня зустрічалась із заступницею декана Тетяною Тімохіною, але остання не рвала ніяких документів та не тиснула на студентку.

Про це Ярослав Цехмістер розказав у коментарі Центру інформації про права людини.

За його словами, після оприлюднення інформації про можливий тиск на студентку, а також про те, що в неї нібито вимагали гроші в деканаті за якісь довідки, яких вона потребувала, було проведено службове розслідування. І воно показало, що інформація про тиск не відповідає дійсності.

“Під час цієї розмови в кабінеті було ще два іноземних студенти і куратор. Вони письмово підтвердили, що тиску і ситуації, коли щось рвали і кидали, не було”, — наголосив проректор.

За його словами, Мукаддас лише повідомили про те, що її відраховано за порушення міграційного законодавства і їй треба це питання вирішити таким чином, щоб вона знову виїхала в Туркменістан, отримала візу і знову повернулася в Україну.

Він також розказав про процедуру отримання посвідки на тимчасове проживання для іноземних студентів.

“Всі іноземні студенти мають спочатку отримати візу максимальним терміном 90 днів. У Муккадас, коли вона в’їхала  Україну, була віза з 19 вересня по 17 грудня включно. І в цей період вона як іноземна громадянка повинна була подати документи до деканату на оформлення посвідки тимчасового проживання. Все це оформлює деканат і документи збирає в неї і все інше. Але, на жаль, цього зроблено не було, хоча Муккадас мала бути обізнана з цього питання, оскільки вона заходила з іншими студентами, допомагала їм подавати документи на оформлення посвідки тимчасового проживання”, — зазначив  Цехмістер.

Він наголосив, що у перший раз вона завітала до деканату з цього приводу вже 18 січня. В цей період інспекторами вже було заактовано порушення візового режиму.

За словами Цехмістера, українське законодавство не передбачає отримання посвідки після закінчення візи іншим чином, ніж через повернення до країни походження. Тоді потрібно звернутися до посольства України в Туркменістані, знову отримати візу і в’їхати знову.

Це регулюється постановою уряду номер 251 від 28 березня 2012 року. Ця постанова дає тільки наступні підстави для оформлення посвідки після закінчення візи: вагітність, пологи, стан здоров’я, догляд за хворими членами родини. У студентки таких обставин не було.

Цехмістер також сказав, що ситуації, коли у іноземних студентів закінчилась віза, а посвідка ще не оформлена, стаються в університеті періодично. І при цьому всі студенти використовують саме такий спосіб отримання нової візи.

 Виші використовують пастки міграційного законодавства як корупційну нішу — адвокат

Водночас правозахисник, адвокат, який займається захистом прав біженців, Олексій Скорбач вважає, що адміністрації вишів часто користуються тим, що студенти не розуміють важливості вчасної подачі документів, і використовують це в якості великої корупційної ніші.

Олексій Скорбач

“Адже одним можна продовжити за винагороду посвідку на проживання, навіть при відрахуванні. Наприклад вказати, що є додаткова сесія на перездачу іспиту, бо студент записався на факультативні заняття, щоб додатково здати сесію, а сам студент не ходить на навчання. З іншого боку, можна не приймати документи від студентів або затягнути процес розгляду на продовження посвідки на проживання”, — говорить юрист у коментарі для Центру інформації про права людини. 

Він також підкреслює, що студенти сильно залежать від адміністрації вишу. Адже після того, як абітурієнт вирішив навчатися в українському вишу, документи готує відповідний працівник закладу, який відповідає за роботу із іноземцями. Ці документи відвозяться до міграційної служби де перевіряються (накази про зарахування, особисті дані, анкети, тощо). На отримання вже самого документу тимчасового проживання до міграційної служби приїздить сам студент із представником закладу. Студент розписується у посвідці на тимчасове проживання, яка одразу ламінується, розписується в анкеті та журналі отримання документів. Далі йде щорічна пролонгація права на проживання. Документи також готує адміністрація вишу і подає до міграційної служби.

Через те, що студенти не мають тісного зв’язку із міграційною службою, вони дуже залежні від примх адміністрації. Більшість студентів іноземців погано слідкують за міграційною історією і вирішують проблеми за гроші із керівництвом деканату та ректорату.

При цьому в історії про студентку Мукаддас Насірлаєву адвокат бачить багато нестиковок.

Не зрозуміло, за його словами, як так сталося, що студентка прийшла запізно і вже була відрахована.

“А деканат по роботі з іноземцями навіщо? Отримувати лише гроші? Скільки разів дівчині говорили занести ті чи інші документи до деканату на отримання посвідки?”, — задає питання правозахисник.

На його думку, це також не стикується із інформацією про те, що вона була відмінницею і як староста групи допомагала оформлювати документи іншим. І при цьому сама не принесла документи до деканату?

Недовіру адвоката також викликає інформація про письмові пояснення свідків, які нібито були присутні під час зустрічі в деканаті.

“У присутності куратора і двох студентів їй було пояснено, що вона відрахована? Брєд. Такі пояснення, як в армії — їх нададуть, що вся рота особисто бачила, як солдат п’ять разів з автомату застрелив себе”, — зауважує адвокат.

Нагадаємо, Київська місцева прокуратура №9 розпочала процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом доведення до самогубства 19-річної громадянки Туркменістану Мукаддас Насірлаєвої, яка навчалася в Національному медичному університеті ім. О.Богомольця.

Установлено, що 30 січня студентка вийшла з вишу й додому не повернулася. За фактом її зникнення 31 січня було розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) КК України. Під час розслідування з’ясувалося, що дівчина 30 січня покінчила життя самогубством, стрибнувши у воду з моста Патона в Києві.

“Згідно з оприлюдненою в ЗМІ інформацією, на такий вчинок дівчину могли спонукати труднощі, що виникли у неї під час навчання у вищому навчальному закладі, а також через непорозуміння з його керівництвом. У зв’язку з цим до ЄРДР внесено відомості за ч. 1 ст. 120 (доведення до самогубства) Кримінального кодексу України”, – інформує прес-служба столичної прокуратури.

Адвокат Ровшанбек Розметов заявив, що напередодні самогубства у студентки в університеті стався конфлікт із заступником декана Тетяною Тімохіною. У дівчини закінчилася трьохмісячна віза, й Тімохіна відмовила їй у сприянні в отриманні дозволу на проживання.

Водночас у медуніверситеті імені О. О. Богомольця стверджують, що Мукаддас Насирлаєва 18 січня була відрахована з вишу через порушення міграційного законодавства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter