РПР закликає президента ветувати зміни до процесуальних кодексів і не допустити безкарність за Майдан

Дата: 04 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Коаліція громадських організацій Реанімаційний пакет реформ закликає президента ветувати прийнятий парламентом 3 жовтня закон “Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів” (проект № 6232), дія якого потягне безкарність за злочини Майдану і корупцію.

Про це йдеться у відкритому зверненні коаліції.

Автори звернення нагадують, що 3 жовтня Верховна Рада ухвалила в цілому закон України “Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів”.

На переконання експертів коаліції, якщо цей закон буде підписаний президентом, то через небезпечні зміни до Кримінального процесуального кодексу він може призвести до паралічу системи кримінальної юстиції, зокрема стане на перешкоді антикорупційним розслідуванням і розслідуванням “справ Майдану”.

Передусім, йдеться про такі норми:

Зміни до статей 219 і 294 КПК суттєво зменшують строки розслідування злочинів – з нинішніх 2, 3, 5, 10 чи 15 років залежно від категорії справи – до лише 3 місяців (нетяжкі та середньої тяжкості злочини) та 6 місяців (тяжкі та особливо тяжкі злочини) до оголошення про підозру. Строк можливо подовжити, але загальна тривалість розслідування все одно не може перевищувати 12 місяців.

Зазначені зміни створюють правову колізію із положеннями Кримінального кодексу щодо давності притягнення до кримінальної відповідальності, яка буде неузгоджена із давністю кримінального переслідування.

Таким чином, усі “майданівські” справи і справи проти колишніх керівників держави, які не скеровані до суду, одразу будуть закриті, оскільки встановлені новим законом строки розслідування вже давно спливли. Зміни також зроблять неможливою ефективну роботу усіх органів досудового розслідування, зокрема НАБУ, адже вони не зможуть якісно проводити переважну більшість слідчих дій і негласних слідчий дій, бо будуть змушені робити все поспіхом. Може значно зрости і кількість відмов у початку розслідування при неочевидних злочинах, адже слідчі не братимуться розслідувати ці злочини так швидко і відмовлятимуть у реєстрації заяв, щоби не збільшувати негативну для них статистику нерозкритих злочинів.

Зміни до статей 242 – 244, 332 КПК передбачають, що лише суд зможе призначати експертизу, в тому числі за власною ініціативою. Це означає, що сторона захисту позбавляється свого змагального права самостійно залучати експертів, а сторона обвинувачення буде змушена чекати на дозвіл суду, щоб провести необхідну експертизу, зокрема для встановлення причин смерті.

При цьому монополію у здійсненні судових експертиз матимуть лише державні спеціалізовані установи (зміни до статті 7 Закону “Про судову експертизу”). Це призведе до істотного звуження права на захист та конституційного принципу змагальності сторін.

Зміни до статті 132 КПК передбачають, що клопотання слідчих і прокурорів про заходи забезпечення провадження подаються до суду, де зареєстрований орган розслідування як юридична особа. У поліції найнижчий рівень зареєстрованих територіальних органів – це обласні управління. Більшість слідчих поліції буде змушена постійно їздити до обласних центрів за 100-200 кілометрів і не розслідувати в цей час справи.

Як повідомлялося, 3 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу.

Документ вносить зміни до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства та інших законів. За задумом президента України, внесені у процесуальні кодекси поправки мають відповідати раніше схваленим основних законів судової реформи.

Окрім того, зміни до кодексів мають запустити оновлений Верховний Суд України. Ця судова інстанція стає єдиним в Україні касаційним органом.

Після цього низка депутатів і юристів заявили, що до прийнятого закону нардеп-“радикал” Андрій Лозовой вніс шкідливу поправку, яка дозволить уникнути покарання колишнім членам Партії регіонів.

За їхніми словами, ця поправка зменшує строки розслідування з 2, 3, 5, 10 чи 15 років до 3 чи 6 місяців. Таким чином кількість відмов у початку розслідування при неочевидних злочинах значно збільшиться, оскільки правоохоронці не братимуть на себе відповідальність розслідувати ці злочини так швидко. А усі “майданівські” справи і справи проти колишніх очільників держави одразу будуть закриті, оскільки запропоновані депутатом Лозовим і підтримані комітетом строки розслідування там вже давно спливли.

Зараз у Верховній Раді вже зареєстровано два проекти постанов про скасування вищезазначеного закону – 6232-П і 6232-П1.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter