Розширення зон ефірного мовлення та спеціальний контент: уряд схвалив стратегію інформаційної реінтеграції Донбасу

Дата: 30 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України затвердив розпорядження про схвалення стратегії інформаційної реінтеграції Донецької та Луганської областей.

Про це повідомила прес-служба Міністерства інформаційної політики.

Основна мета стратегії – забезпечення повноцінного доступу громадян України, що проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, до загальнонаціонального українського інформаційного простору.

Чиновники планують розширити зони ефірного мовлення українських телерадіокомпаній з територій, прилеглих до тимчасово окупованих; створити систему виробництва і поширення спеціального контенту для людей з тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях; забезпечити можливості отримання інформації людьми з інвалідністю у доступній формі та проводити системну роботу з переселенцями як з важливим каналом комунікації на окуповану територію.

За їхніми словами, реалізація стратегії передбачає посилення інституційної координації між органами виконавчої влади на центральному та на місцевому рівні із залученням інститутів громадянського суспільства. 

Перша заступниця очільника Міністерства інформполітики Еміне Джапарова, яка презентувала документ в уряді, зауважила, що комунікація з мешканцями окупованих територій – важлива передумова територіальної цілісності країни.

“Ця комунікація має будуватися навколо людини, навколо захисту громадянина України”, – додала вона.

Ухвалення стратегії викликало питання у правозахисників. Менеджерка з адвокації Центру інформації про права людини Альона Луньова зауважила, що текст документа, який ніхто досі не бачив, розробили без консультації з експертами та без громадських обговорень.

“Викликає подив, що проект стратегії не був винесений на громадське обговорення, хоча цей документ має важливе суспільне значення і в такому разі мав бути представлений для обговорення, як були представлені інші стратегічні документи міністерства”, – сказала вона.

Також Луньова вважає, що спеціальний контент, про який говорять чиновники, не зможе конкурувати з реальністю, в якій живуть люди на окупованих територіях, без загальної стратегії стосовно цих територій.

“Внутрішньо переміщені особи і ті, хто залишилися на непідконтрольній уряду України території, стикаються із численними випадками порушення їхніх прав на соціальний захист, на свободу пересування, на рівний доступ до освіти тощо. Можна зобов’язатися створювати будь-який “спеціалізований” медіаконтент, та він не зможе конкурувати із реальністю, в якій права частини громадян України порушуються через те, що вони виїхали чи залишилися проживати на окупованих територіях”, – підкреслила вона.

Зауважимо, що досі основними джерелами інформації для мешканців ОРДЛО виступають передовсім російські чи місцеві телеканали. Українське телебачення практично недоступне для мешканців непідконтрольних територій, за винятком тих, хто має супутникові тарілки або шукає альтернативну інформацію в інтернеті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter