Незаконні “суди” в Криму засудили щонайменше 18 осіб у “справі батальйону імені Номана Челебіджіхана” – “Крим SOS”

Дата: 04 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Від початку тимчасової окупації Росією українського Кримського півострова щонайменше 18 громадян України отримали вироки за нібито участь у батальйоні імені Номана Челебіджіхана. З них четверо — у 2023 році.

Про це інформує громадська організація “Крим SOS”

У правозахисній організації нагадують, що 1 червня 2023 незаконний “Кіровський районний суд” в Криму засудив жителя півострова до двох років позбавлення волі. Чоловіка звинуватили у нібито участі в батальйоні імені Номана Челебіджіхана.

За даними окупаційних правоохоронних органів, він нібито доєднався до батальйону у 2016 році та був відповідальним за забезпечення його діяльності. Ім’я та прізвище засудженого не розголошують.

24 квітня 2023 року так званий “Київський районний суд Сімферополя” засудив також іншого жителя Криму до 4 років позбавлення волі у “справі батальйону імені Номана Челебіджіхана”. Відповідно до наявної інформації окупаційних правоохоронних органів, обвинувачений нібито також доєднався до лав батальйону у 2016 році.

2 березня 2023 року підконтрольний Москві незаконний “Джанкойський районний суд” засудив до 5 років за ґратами громадянина України. Згідно з даними з відкритих джерел, йдеться про Ігоря Халілова, якого в липні 2022 року затримали в Генічеську та незаконно вивезли до Криму.

На переконання аналітика “Крим SOS” Євгена Ярошенка, російська окупаційна влада використовує “справу батальйону імені Номана Челебіджіхана” як “універсальну” статтю для переслідування нелояльних кримських татар.

“Завдяки звинуваченню в причетності до батальйону імені Номана Челебіджіхана можна охопити ширші категорії кримських татар. У випадку з батальйоном значно менше треба доказової бази”, — прокоментував він. 

Євген Ярошенко

Нагадаємо, батальйон імені Номана Челебіджіхана – це добровольче кримськотатарське збройне формування, яке з’явилося  на початку 2016 року під час блокади на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Батальйон названий на честь Номана Челебіджіхана — кримськотатарського політика і громадського діяча, першого голови уряду Кримської Народної Республіки, організатора I Курултаю кримськотатарського народу, першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусі.

 1 червня 2022 року Верховний суд РФ визнав “кримськотатарський добровольчий батальйон імені Номана Челебіджіхана” терористичною організацією.

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 181 людину. Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія переслідує політв’язнів у Криму

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.

У квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари й особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter