Росія повернула Україні захоплені в Керченській протоці кораблі

Дата: 18 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Росія передала Україні захоплені наприкінці минулого року малі броньовані катери “Бердянськ” і “Нікополь”, а також буксир “Яни Капу”.

Про це повідомляє російське МЗС. 

Кораблі є речовими доказами в кримінальному процесі, який триває в Росії, щодо нібито незаконного перетину кордону. Передання кораблів стало можливим у зв’язку з тим, що російські силовики завершили необхідні слідчі дії. 

Зі свого боку пресцентр Командування Військово-Морських сил України повідомив у фейсбуку, що катери “Нікополь”, “Бердянськ” та буксир “Яни Капу” прямують до Одеси.

Українські катери «Нікополь», «Бердянськ» та буксир «Яни Капу» прямують додомуСьогодні, 18 листопада в акваторії…

Gepostet von ВМС ЗС України am Montag, 18. November 2019

Водночас, як нагадала заступниця глави МЗС України Лана Зеркаль, ще в травні Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно повернути під контроль України кораблі та 24 членів їхніх екіпажів. Моряки повернулися додому у вересні в межах масштабного обміну, проте кораблі залишались у Керчі. 

Зеркаль наголосила, що головна мета України в суді – встановлення порушення права, його відновлення і отримання належної компенсації. Заступниця очільника МЗС нагадала про гучну справу Нідерландів проти Росії і Справа щодо Arctic Sunrise – криголама, який у вересні 2013 року разом з екологічними активістами затримали російські силовики. , у якій арбітражний трибунал визнав порушення Росією Конвенції ООН з морського права та зобов’язав сплатити компенсацію на користь королівства Нідерланди.

“Ми також збираємося пройти цей шлях і довести всьому світу і арбітражному трибуналу, що прохід 25 листопада 2018 року був мирним і законним, а дії Російської Федерації, в тому числі щодо кримінального переслідування наших моряків, є порушенням норм міжнародного права”, – розповіла Зеркаль про плани МЗС.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року в Керченській протоці російські військові обстріляли і захопили українські катери “Бердянськ” та “Нікополь”, а також буксир “Яни Капу” з екіпажами, які прямували з Одеси до Маріуполя. Троє українських моряків під час атаки росіян зазнали поранень.

Окупаційні “суди” в Криму заарештували військових, а згодом їх перевели до російського СІЗО “Лефортово”. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону, їм загрожувало до шести років позбавлення волі.

Полонених моряків звільнили у вересні цього року в межах масштабного обміну. Разом з ними до України повернулись 11 політв’язнів Кремля: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов та Артур Панов. 

Відомо, що Росія може оголосити в розшук звільнених моряків, адже ті навіть після звільнення залишаються в статусі обвинувачених, а їхня справа наразі перебуває на стадії ознайомлення з матеріалами стороною захисту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter