Росія виходить з угоди про покарання за злочини в міжнародних збройних конфліктах

Дата: 24 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Президент РФ Володимир Путін підписав закон, яким відкликається визнання Росією Міжнародної комісії з розслідування порушень гуманітарного права під час міжнародних військових конфліктів.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на сторінку Держдуми РФ.

Міжнародну комісію зі встановлення фактів створили відповідно до додаткового протоколу 1977 року до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, який стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів.

Цей протокол ратифікувала СРСР у 1989 році. Закон передбачає відкликання визнання комісії Росією.

У листі до очільника Держдуми Путін пояснив, що запропонував відкликати визнання комісії через “виняткові обставини”, які “зачіпають інтереси Російської Федерації і вимагають вжиття невідкладних заходів”.

Путін заявив, що комісія, створена в межах Женевських конвенцій, давно не виконує своїх функцій та “в нинішній міжнародній ситуації ризики зловживання повноваженнями комісії в політичних цілях з боку несумлінних держав істотно зростають”.

На думку заступника глави МЗС України Сергія Кислиці, Росія в такий спосіб намагається уникнути відповідальності за свої злочини в іноземних конфліктах.

“Очевидно, в Москві паніка або як мінімум розуміння потенційної відповідальності за злочини в ході російської агресії проти іноземних держав. Тому російські законодавці вирішили, що подальше визнання компетенції комісії не є доцільним”,написав він на своїй сторінці у фейсбуку.

У жовтні Моніторингова місія ООН з прав людини закликала парламент приєднатися до Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі, ратифікувавши Римський статут.

Представник президента України в АР Крим Антон Кориневич наголошує, що після ратифікації статуту Україна зможе брати участь в асамблеї країн-учасників суду, ставити питання на обговорення, забезпечувати нагляд за діяльністю суду, мати свого суддю в МКС, обирати суддів, прокурора, вносити пропозиції та голосувати щодо змін до певних документів. 

Експерти наголошують, що МКС може розслідувати міжнародні злочини російських топпосадовців, які вони скоїли в Україні, незалежно від того, чи ратифікувала Росія Римський статут. 

Нагадаємо, у 2014 і 2015 роках Верховна Рада скористалася нормами Римського статуту і попросила суд у Гаазі розглянути події, що сталися в Україні, без ратифікації статуту. В результаті цього суд має юрисдикцію над усіма можливими ситуаціями, що траплялися в Україні з 22 лютого 2014 року і траплятимуться надалі.

Наразі суд визначається, чи варто розпочинати розслідування в Україні. Він збирає інформацію про все, що відбувалося і стається на сході України та в Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter