Росія має переглянути вироки кримськотатарським журналістам – Freedom House

Дата: 04 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Freedom House закликала Росію переглянути вироки кримськотатарським журналістам, відреагувавши на зняття судимості з кримського журналіста Миколи Семени.

Про це йдеться в повідомленні організації у фейсбуці.

“Freedom House вітає зняття судимості з Миколи Семени”, – заявив Марк Берендт, директор програм Freedom House у Європі та Євразії.

“Це маленька перемога в захисті свободи ЗМІ в Криму, тому що кримінальні звинувачення, висунуті проти Семени чотири роки тому, були повністю мотивовані його критичним висвітленням незаконної анексії півострова Росією. Але медіа в Криму залишаються жорстко обмеженими, а професійні та громадянські журналісти стикаються з репресіями через свою роботу. Кримськотатарським журналістам, зокрема, призначають особливо суворі покарання. Їхні вироки, як і в Семени, повинні бути переглянуті. Важливо, щоб Сполучені Штати, Європейський Союз і міжнародне співтовариство наполягали на справедливому і ретельному розслідуванні таких випадків”, – переконані в організації.

Правозахисна організація нагадує, що щонайменше 10 інших професійних і громадянських журналістів, стрімерів з анексованого півострова лишаються за ґратами. Більшість із них – кримські татари, пов’язані з правозахисним рухом “Кримська солідарність”: Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустам Шейхалієв, Наріман Мемедемінов і Ернес Аметов.

Нагадаємо, 28 січня підконтрольний Росії “Залізничний суд Сімферополя” достроково припинив випробувальний термін і зняв судимість з автора проєкту “Радіо Свобода” “Крим.Реалії” та журналіста газети “День” Миколи Семени. Журналіст заявив про намір повернутися до своєї професійної діяльності. 

У вересні 2017 року суд у Сімферополі призначив Семені покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною вести публічну діяльність протягом трьох років. У грудні того ж року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму частково пом’якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років.

Микола Семена стверджує, що у своїх матеріалах він реалізовував право на “вільне висловлення думки”. Міністерство закордонних справ України, Держдепартамент США, Євросоюз і низка міжнародних організацій засудили ухвалений Семені вирок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter