Російський суд зменшив термін покарання для активіста Костянтина Котова

Дата: 21 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Московський міський суд зменшив вирок активістові Костянтину Котову, засудженому за багаторазове порушення правил проведення мітингів, з чотирьох років позбавлення волі до півтора.

Про це повідомили в Amnesty International.

Незважаючи на те що судді зменшили строк покарання для Котова, чоловіка досі вважають винним у порушенні правил проведення мітингів. 

“Це рішення – глибока несправедливість. Костянтин Котов провів понад вісім місяців за ґратами просто за участь у мирних акціях протесту, бувши засудженим за сумнозвісною репресивною статтею 212.1 Кримінального кодексу Росії. Незважаючи на те що суд скоротив термін його ув’язнення з чотирьох років, факт залишається фактом: він ніколи не мав бути навіть затриманий, не кажучи вже про засудження. Костянтин Котов – в’язень сумління, він має бути виправданий і звільнений”, – наголосила після оголошення вироку  директорка представництва Amnesty International у Росії Наталія Звягіна.

Звягіна також додала, що російська влада має скасувати статтю 212.1 Кримінального кодексу РФ, адже вона становить загрозу для прав кожної людини в Росії.

Як відомо, у вересні минулого року Костянтина Котова засудили до чотирьох років колонії за багаторазове порушення правил проведення мітингів. Активіст неодноразово виходив на акції протесту проти репресій у Криму та за звільнення українських політв’язнів. Cтаття, за якою засудили Котова, застосовується в РФ дуже рідко. Востаннє за аналогічними звинуваченнями Басманний суд Москви запроторив за ґрати на три роки активіста Ільдара Дадіна. Відтоді статтю за багаторазове порушення правил проведення мітингів називають “статтею Дадіна”.

Звільнений політв’язень Олег Сенцов назвав Котова бранцем Кремля, а звільнені з полону українські моряки зібрали для нього гроші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter