Придністровські спецслужби тримають під арештом журналіста

Дата: 14 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Придністровські спецслужби хочуть посадити місцевого журналіста Сергія Ільченка за його критику існуючого режиму в регіоні, а також за симпатії до України. Офіційні звинувачення – нібито поширення в мережі публікацій, які закликають до повалення “законної влади” в Придністров’ї та збройного протистояння з Росією.

Про це розповів український журналіст Ігор Соловей кореспонденту Центру інформації про права людини.

Журналіст Сергій Ільченко був затриманий 18 березня в Придністров’ї місцевим Міністерством державної безпеки (МДБ). У провину йому ставляться нібито поширення в мережі публікацій, які закликають до повалення “законної влади” в Придністров’ї та збройного протистояння з Росією. За це йому загрожує позбавлення волі на строк до 5 років.

“Хоча зважаючи на хворобу, складно заглядати так далеко”, – коментує Ігор Соловей.

У Сергія Ільченко де-юре громадянство Молдови та Російської Федерації (місцева особливість – мешканці Придністров’я через невизнання регіону мають по кілька паспортів – ред.). При цьому у нього українське коріння, і тому він має посвідчення закордонного українця.

Ільченко багато років працював у друкованих та інтернет-виданнях Молдови, потім Придністров’я, потім Києва та Одеси. Був власним кореспондентом “Франс прес”, а також українського державного інформагентства “Укрінформ” в Молдові.

Під час Євромайдану перебував у Києві, поділяв його ідеї та активно висвітлював ці події.

“З початку анексії Росією Криму Ільченко різко засуджував Москву за порушення нею міжнародного права. Ситуація ускладнилася після вторгнення РФ на Донбас – за жорстке засудження дій Росії в різних виданнях, а також записи і коментарі в соціальних мережах він неодноразово отримував погрози фізичної розправи і заклики “звернути увагу спецслужб”, – розповідає Ігор Соловей.

Затриманий Ільченко вів у Facebook групу “Придністров’я без корупції”, де критикував владу Придністров’я (і особисто його голову Євгена Шевчука), а також писав багато аналітичних матеріалів на цю тему.

“За таку активну позицію і бажаючи помститися Сергію Ільченку за його аналітичні статті, в яких він дає об’єктивний і вкрай незручний аналіз ситуації в Придністров’ї, місцева спецслужба МДБ сфабрикувала справу за схемою – від його імені в інтернеті з’явилися компрометуючі записи (потім, до речі, вони зникли). Це стало підставою для його арешту та утримання в СІЗО УВП-3 м. Тирасполя, де він і перебуває на даний момент в очікуванні суду”, – повідомляє Ігор Соловей.

13 травня суд продовжив арешт Ільченка ще на 2 місяці.

“Його син Микола написав у фейсбуці, що придністровському адвокату Івану Возяну співробітники погрожують і намагаються усунути від справи. А також здійснюють величезний тиск на батька”, – додав Соловей.

Під час обшуку вся апаратура вилучена (фото та комп’ютери), контроль за акаунтами здійснюють спецслужби.

“В умовах такого бандитського свавілля сподіватися на право в Придністров’ї не доводиться. Ситуація ускладнюється відсутністю адвоката не з Придністров’я – на місцевого спецслужби здійснюють величезний тиск”, – повідомляє Соловей.

На підтримку Ільченка вже виступила частина журналістського співтовариства і деякі міжнародні організації, Кишинів направив офіційне звернення.

“Журналіст і його сім’я не втрачають бадьорість духу і збираються боротися до кінця!”, – повідомив Ігор Соловей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter