Росія штрафуватиме за несвоєчасне подання заяви про проведення мітингів: як це вплине на свободу мирних зібрань у Криму?

Дата: 22 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Новий російський закон про відповідальність організаторів масових заходів дозволить окупаційній владі в Криму тиснути на місцевих активістів.

Таку думку висловив експерт Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов.

18 жовтня російська Держдума ухвалила проект закону, який пропонує доповнити Кодекс про адмінправопорушення статтею, що запроваджує відповідальність організаторів масових заходів за несвоєчасне подання до адміністрації повідомлення про проведення заходу, незазначення мети проведення або неповідомлення про відмову від проведення заходу.

За порушення закону передбачено штрафи від 5 до 20 тис. рублів для фізичних осіб, від 20 до 100 тис. рублів для юридичних осіб. Закон набере чинності після підписання його президентом РФ.

За словами Сєдова, нові правила значно погіршать ситуацію зі свободою мирних зібрань у Криму.

“Росія систематично порушує свободу мирних зібрань, використовуючи відмову організаторам у погодженні проведення мирних зібрань. Причинами відмови найчастіше вказуються нібито вже раніше подана інша заявка на проведення в той же час і в тому ж місці, несвоєчасне подання заявки або неповна інформація про захід”, – зауважує він.

Нещодавно правозахисники повідомили, що за роки окупації у Криму до адміністративної відповідальності за участь у мирних зібраннях покарали 353 особи. Після ухвалення нового закону, за словами Сєдова, у російської влади буде новий привід тиснути на активістів:

“Ухвалення нового законопроекту дозволяє не лише відмовляти організаторам у проведенні мирних зібрань, але під надуманими приводами притягувати їх до адміністративної відповідальності лише за сам факт подання повідомлення в “адміністрацію”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter