Росія просила розглянути на Радбезі ООН український “мовний закон”: в організації відмовились

Дата: 21 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Члени Ради Безпеки ООН відмовилися проводити засідання щодо українського закону про мову, на якому наполягала Росія. 

Про це на сторінці у Facebook повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

Напередодні, 17 травня, Росія звернулася до голови Ради Безпеки ООН і попросила скликати засідання через ухвалення Верховною Радою закону про мову. Речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко назвав такі дії “черговим актом абсурду”. 

“Функціонування української мови в Україні ніяким чином не загрожує міжнародному миру і безпеці, підтримання яких є завданням Радбезу ООН. Цей закон – наше внутрішнє питання, яке в Кремлі намагаються політизувати”, – написав він у Facebook.

У підсумку під час процедурного голосування щодо того, розглядати питання українського мовного закону чи ні, країни-члени дійшли висновку, що підняте питання не обговорюватимуть. Проти проведення засідання проголосували шість країн-членів, ще п’ять – за, а чотири – утрималися. За інформацією “Української правди”, представник Франції заявив, що російська делегація спеціально ініціювала це засідання в день інавгурації президента Володимира Зеленського, щоб використати Радбез для власних цілей.

“Це третій процедурний програш РФ щодо України за останній рік. Сумна реальність, але членів Радбезу вже важко чимось здивувати. Черговий акт абсурду підриває значимість ключового безпекового майданчику світу. Хоча припускаю, що це і є цілеспрямоване завдання. Маргіналізація та руйнування механізмів ООН”, – написав Ніколенко. 

Речник постійного представництва також зауважив, що ймовірність того, що про розгляд питання мовного закону представники РФ попросять знову, залишається. 

“У Москві використовуватимуть будь-яку нагоду для того, щоб диктувати свої умови. Замість того щоб демонструвати викривлену фантазію в Раді Безпеки, Росії слід здійснити реальні кроки до прогресу в мирному врегулюванні. Звільнення українських полонених могло би стати першим таким кроком”, – наголошує він. 

Як відомо, наприкінці квітня парламентарі ухвалили закон № 5670-д “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Розглядати документ у другому читанні вони почали ще 28 лютого. 

Закон закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави. Відповідно до закону, володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані президент, голова Верховної Ради та його заступники, прем’єр-міністр, усі члени уряду, керівники державних установ, підприємств і відомств, народні депутати, державні службовці та посадовці всіх рангів, керівники та особовий склад Нацполіції, судді, адвокати й нотаріуси, керівники закладів освіти, педагоги та медичні працівники державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter