Рішення про відкриття КПВВ на Сході України та Херсонщині ухвалюватиме вище керівництво держави – Мінреінтеграції

Дата: 05 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Рішення про відкриття КПВВ на Сході України та на Херсонщині має ухвалити вище керівництво держави.

Про це 5 червня під час онлайн-конференції сказала заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції) Інна Голованчук.  

Інна Голованчук

“Державні органи готові відкрити КПВВ, але наразі лишається низка невирішених об’єктивних питань, які може розв’язати тільки вище керівництво країни. Вони стосуються об’єктивних епідеміологічних ситуацій на місцях. Ви знаєте, що в Слов’янську був спалах COVID-19, що збільшило кількість хворих”, – сказала вона.

Вона повідомила, що Мінреінтеграції отримало рекомендації від агентств ООН та Коаліції організацій, що опікуються питаннями захисту прав осіб, постраждалих від конфлікту, які збігаються з баченням міністерства.

“Є згуртованість та загальне бачення, що ми спільно робимо важливі дії. Але триватиме сам процес (відкриття КПВВ. – Ред.), і буде зрозуміло найближчим часом, коли найвище керівництво між собою ухвалить рішення, проаналізувавши всі алгоритми, запропоновані всіма учасниками міжвідомчої наради”, – додала Інна Голованчук.

Водночас вона зауважила, що питання відкриття КПВВ сенситивне і кожен необґрунтований коментар спричинятиме непорозуміння. 

“Окупаційна влада проводить кампанію залякування серед мешканців окупованих територій, які хочуть виїхати по пенсії. Їм кажуть, що вони два тижні сидітимуть на обсервації. Коли буде чітке розуміння і воно виходитиме від найвищого керівництва держави, воно має транслюватися коректно, без жодних припущень та неправильних трактувань”, – наголосила заступниця міністра. 

Інна Голованчук розповіла, що 4 червня на міжвідомчій нараді розглядалися варіанти пом’якшення карантинних заходів на КПВВ. Зокрема, пропонувалося звільнення від обов’язкової обсервації подорожнім, які за один день хочуть розв’язати питання із соціальним забезпеченням або скористатись адміністративними послугами. На цій нараді представники Національної поліції коментували також ефективність мобільного додатку “Дія”

Під час наради Ощадбанк повідомив про продовження терміну дії прострочених під час карантину банківських карток до 1 вересня. Також Ощадбанк переніс терміни ідентифікації до 1 вересня. 

КПВВ “Мар’янка”

Нагадаємо, напередодні низка українських громадських організацій запропонувала уряду детальні рекомендації, які стосуються спрощення перетину КПВВ з окупованими територіями, надання адміністративних і соціальних послуг мешканцям Криму і Донбасу, а також вступу до українських вишів дітей з окупованих територій. Документ підготували Центр прав людини ZMINA, Офіс з розробки гуманітарної політики, “Донбас SOS”, “Крим SOS”, благодійний фонд “Право на захист”, “Восток SOS” та Кримська правозахисна група

Як відомо, 1 червня координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані розкритикувала умови перетину лінії розмежування на Сході України. Лубрані наполягає, що запровадження зрозумілих та чітко визначених критеріїв важливе для тих, у кого є законні підстави для перетину лінії розмежування.

Раніше ZMINA повідомляла про результати соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології, відповідно до яких 43 % українців вважають, що необхідно пропускати мешканців непідконтрольних українському уряду територій на підконтрольну для лікування коронавірусної хвороби. Ще 20% вважають, що робити це треба в деяких критичних випадках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter