Рідні кремлівського бранця з Нової Каховки Євгена Пришляка отримали від нього лист з Росії

Дата: 13 Січня 2023
A+ A- Підписатися

11 січня рідні Євгена Пришляка, якого росіяни ще в серпні 2022 року затримали у Новій Каховці, одержали від нього листа з Росії. У ньому чоловік повідомляє, що знаходиться у таборі для військовополонених та сподівається, що його обміняють.

Про це виданню ZMINA повідомила дружина брата затриманого Любов Пришляк.  

Фото з сімейного архіву

За словами Любові, Міжнародний Червоний Хрест передав листа матері, Ользі Пришляк, кілька днів тому, хоча надіслали його ще 5 грудня. На конверті не було вказано адреси відправника – лише отримувача. Тому рідні досі не знають, де насправді може перебувати Євген.

Привіт, мамо, тату. Перебуваю в полоні в таборі для військовополонених. Умови нормальні, триразове харчування, тепло. У нас є телевізор, дивимося російські новини. Нову Каховку кілька разів показували. Обіцяли обміняти, але, коли це буде, не знаю. Потрібно повідомити в Україні, що я в полоні. Може швидше обміняють та занесуть до списків. Цей лист відправлять через Червоний Хрест. Прошу не нервувати та не перейматися. За всіма дуже сумую. Передавайте всім привіт. У Новій Каховці зараз несолодко, походу. Усіх обіймаю. Соню і Ксюшу за мене поцілуйте”, – йдеться у листі.

Жінка пояснила, що Соня та Ксюша це їхні собаки – пуделі. Євген їх дуже любив, особливо Соню, з якою часто гуляв.

“У кінці листа він поставив дату, підпис та смайлик”, – додає Любов.

Фото з сімейного архіву

Нагадаємо, 13 серпня Євгена разом з другом, у якого він ночував, затримали російські військові. Його батькові, який пішов до військової комендатури, підтвердили, що Євген знаходиться у них. Росіяни дозволили йому щодня приносити синові їжу та речі.

Також батькові пощастило одного разу побачитись з Євгеном, коли той ремонтував будівлю “військової адміністрації”. Він встиг розповісти про катування, але не вдавався в подробиці через присутність російських охоронців. 

Євгену Пришляку вдалося передати рідним записки, у яких він розповідав, що у “комендатурі” утримують багато чоловіків та жінок, військовополонених, серед яких є й поранені. Він також скаржився на вкрай погане харчування. 

Коли вранці 19 жовтня батько Пришляка приніс до “комендатури” їжу, черговий йому сказав, що всіх затриманих вивезли. Він відмовився викликати свого начальника, пославшись на ротацію. При цьому він додав, що, можливо, Євгена Пришляка вивезли до тимчасово окупованого Криму

З отриманих від Євгена записок, його рідні зробили висновок, що російські військові звинувачують його друга, який працював у Нацполіції, у “шпигунстві”. Що стосується самого Пришляка, то росіянам не сподобалися фото та відео про російських військових, які були у нього на телефоні.  

 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter