Репортаж про вбивство військового Івана Мамчура агентом ФСБ отримав Пулітцерівську премію

Дата: 05 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Репортаж американського видання The New York Times про вбивство у вересні 2016 року ветерана АТО та майора Івана Мамчура отримав Пулітцерівську премію 2020 року.

Про це повідомили на сайті премії. 

Ліворуч – засуджений агент ФСБ Олег Смородинов. На колажі використано фото з матеріалу The New York Times

Матеріал увійшов до серії з восьми текстів про режим президента РФ Володимира Путіна та втручання Росії в справи інших країн, зокрема держав Африки, Європи та Близького Сходу. Нагороду автори серії отримали в номінації “Міжнародний репортаж”. Текст про вбивство Мамчура розповідає про підготування злочину та суд над агентом ФСБ Олегом Смородиновим, якого засудили до 12 років позбавлення волі за вбивство. 

Нагадаємо, що цього року набрав законної сили вирок Рівненського міського суду щодо Олега Смородинова. За даними слідства, двічі судимого чоловіка в січні-лютому 2016 року завербував співробітник ФСБ РФ Максим Живилов. Представник російської спецслужби поставив завдання Смородинову знайти місце проживання і роботи окремих військовослужбовців ЗС України з-поміж учасників АТО / ООС та російсько-грузинського конфлікту 2008 року.

Зібрані розвіддані Смородинов викладав в окремих звітах, які передавав куратору на оптичних дисках на території РФ. Задокументовано, що в липні 2016 року Смородинов отримав завдання виїхати до України та вбити колишнього військового, працівника Рівненського слідчого ізолятора Івана Мамчура. За виконання співробітник ФСБ обіцяв влаштувати його на роботу в поліцію в тимчасово окупованому Криму.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter