Робота безоплатних адвокатів зменшила кількість порушень з боку правоохоронців

Дата: 26 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Кількість затриманих осіб, що постраждали від тортур, також значно скоротилася.

Як зазначено на сайті Координаційного центру безоплатної правової допомоги, про це повідомив директор центру Андрій Вишневський.

Він, зокрема, озвучив дані, наведені директором Харківської правозахисної групи Євгеном Захаровим, що система безоплатної вторинної правової допомоги є другим ключовим фактором, який значно зменшив кількость випадків порушення прав затриманих з боку правоохоронців, у порівнянні з 2011 роком – вдвічі. Кількість затриманих осіб, що постраждали від тортур, також значно скоротилася – з 120 000 до 57 000.

Андрій Вишневський зазначив, що окремим здобутком системи БПД є зростання кількості виправдувальних вироків у кримінальних провадженнях, в яких захист здійснювали адвокати, що співпрацюють із системою БВПД. Якщо у 2013 році їх кількість становила лише 45, то у 2014 році – 140, а протягом січня-жовтня поточного року – вже 137.

Серед пріоритетів розвитку системи БПД, що можуть бути підтримані і в рамках нового проекту, Вишневський назвав інституціоналізацію моделі “каскадних тренінгів” у форматі мережі міжрегіональних ресурсних центрів для адвокатів та перехід до змішаної моделі надання правової допомоги у кримінальних провадженнях шляхом пілотування офісів громадського захисту в окремих регіонах.

Нагадаємо, раніше Центр інформації про права людини повідомляв, що потерпілі та свідки, сім’ї яких мають дохід нижче двох прожиткових мінімумів, матимуть право на безоплатну допомогу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter