Рада зобов’язала слідчих і прокурорів виплачувати компенсацію за неправомірні дії під час розслідувань

Дата: 18 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Верховна Рада в першому читанні ухвалила закон, який удосконалює правила покарання слідчих і прокурорів за порушення прав і законних інтересів учасників кримінального провадження.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини

321 народний депутат проголосував за закон під назвою “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування” (№8490).

Документ надає учасникам провадження право заявляти клопотання про закриття кримінального провадження за наявності умов, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом (КПК). Це клопотання слідчий, прокурор зобов’язані розглянути впродовж трьох днів з моменту подання.

Відмову в задоволенні клопотання можна  оскаржити до слідчого судді та в апеляційній інстанції.

Також зміни до статті 284 КПК уможливлюють звернення людини, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, до слідчого судді з клопотанням про закриття кримінального провадження в разі закінчення строків розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру.

В уряді, який розробляв цей законопроект, сподіваються, що такі зміни запобігатимуть безпідставним продовженням строків досудового розслідування у кримінальному проваджені, в якому жодній людині не повідомлено про підозру.

Окрім того, документ вносить зміни до статті 307 КПК. Вони передбачають, що ухвала слідчого судді, яка схвалила скаргу на рішення, дії чи бездіяльність органу досудового розслідування, скеровується керівнику органу, службовою, посадовою особою якого є слідчий, прокурор. Ті зобов’язані провести службове розслідування та вирішити, чи має бути винний притягнутий до відповідальності. 

За словами голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожем’якіна, якщо слідчий або прокурор під час слідчих дій поводяться незаконно стосовно людини, то, коли суд винесе рішення про компенсацію їй збитків, платитиме не держава, а саме слідчий чи прокурор. 

У законі йдеться, що держава, відшкодувавши шкоду від слідчого чи прокурора, застосовує право “зворотної вимоги” до цих осіб. Це можливо, якщо визнаний дисциплінарний проступок або набув чинності обвинувальний вирок суду, що встановив у їхніх діях склад кримінального правопорушення.

Міністр юстиції Павло Петренко зауважив, що  підприємець може подати до суду скаргу, якщо слідчий повторно порушив кримінальну справу за тією самою фабулою. Цей закон дозволяє оскаржити бездіяльність слідчого органу, коли справа розглядається “більше одного року чи більше як 18 місяців і безпідставно не закривається”.

Міністр вважає, що цей закон – це додатковий інструмент для захисту людини від незаконного кримінального переслідування.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter