За останні три місяці окупанти викрадали 18 випадкових кримчан, щоб перевірити їхню причетність до диверсійних та партизанських дій

Дата: 05 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Починаючи з лютого 2023 року в тимчасово окупованому Криму стала поширеною практика насильницьких викрадень випадкових кримчан для перевірки їхньої причетності до диверсійних та партизанських дій. Дослідники правозахисної ініціативи “Qırım Gayesi” (“Кримська ідея”) за останні три місяці зафіксували щонайменше 18 таких випадків щодо кримських татар.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Qırım Gayesi

Кримські правозахисники припускають, що таких насильницьких викрадень було набагато більше, але люди приховують ці події, побоюючись подальших репресій. 

“В основному силовики використовують таку схему: рано-вранці силовики заходять у будинок і проводять обшук, вилучають усі цифрові носії, потім людину відвозять у невідомому напрямку, як правило з мішком на голові”, – мовиться в повідомленні.

Правозахисники анонсували, що про ці та інші факти порушення Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни” можна буде дізнатися в наступному огляді, який буде опублікований за кілька днів.

Нагадаємо, у Кіровському районі тимчасово окупованого Криму неподалік селища Кіровське в травні 2023 року співробітники незаконної “ДПС” затримали 29-річного кримського татарина Мамбета Асан-Уста. Чоловік детально розповів про своє затримання.

Мамбет Асан-Уста

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 181 людину. Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія переслідує політв’язнів у Криму

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

У квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари й особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter