Прокуратура повідомила про підозру “сербському журналісту”, який у 2014 допомагав окупувати Крим

Дата: 29 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Прокуратура автономної республіки Крим повідомила про підозру громадянину Сербії, який у 2014 році брав участь у так званій самообороні Криму та розвідгрупі “Северный ветер”, що допомагали Росії окупувати півострів.  

Про це повідомляє пресслужба відомства. 

Слідчі встановили, що протягом лютого-березня 2014 року громадянин Республіки Сербія, будучи членом незаконного збройного формування розвідувальної групи “Северный ветер”, яка входила до складу “Самооборони Севастополя”, допоміг окупаційній владі встановити контроль над стратегічними об’єктами АР Крим, лініями електропередач та пунктами газопроводу поблизу Севастополя, а також патрулював місто. 

Пресслужба відомства не вказує імені підозрюваного, але джерела “Української правди” повідомили, що йдеться про Деяна Беріча. У липні 2019 року делегація України розповіла про те, як Беріч, який воював на Донбасі на боці бойовиків, отримав акредитацію при МЗС РФ.

“Він – військовий злочинець та вбивця, якого допускають на брифінги в МЗС РФ як нібито “іноземного журналіста” з метою продукування пропагандистських запитань і коментарів для дискредитації України і ЗСУ зокрема”, – розповідав тоді заступник Постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський.

Наразі прокуратура повідомила чоловіку підозру щодо створення не передбачених законом України збройних формувань. Повідомлення про підозру Берічу надіслали за останнім відомим місцем проживання.

Як відомо, на початку лютого цього року прокуратура Криму оголосила в розшук керівників та учасників окремого підрозділу “Рубіж”, який є частиною незаконного збройного формування “Самооборона Криму”. Правоохоронці викрили дев’ятьох учасників формування, які у 2014 році захоплювали корвет ВМС України “Хмельницький”, розвідувальний корабель “Славутич”, військові частини, а також допомагали розгортати блокпости на півострові. Згодом правоохоронці оголосили в розшук ще майже 30 “кримських самооборонівців”, які допомагали Росії окупувати Крим у 2014 році. 

Уже в червні прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт стосовно одного з керівників формування “Рубіж”.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter