Пробиття, стеження, кібератаки: з початку року ІМІ зафіксував 72 випадки порушення свободи слова

Дата: 11 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

За підсумками першого кварталу 2019 року експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні 72 порушення свободи слова.

Про це повідомляє ІМІ.

Більше половини порушень (49) стосувалися фізичної агресії. Для порівняння: за аналогічний період минулого року було зафіксовано приблизно таку саму кількість порушень (71). 

Основними категоріями порушень свободи слова стали:

  • перешкоджання професійній діяльності журналіста (33 випадки). Кількість перешкоджань у першому кварталі 2019 року лишилася майже на такому рівні, як за аналогічний період минулого року (32 випадки);
  • погрози – дев’ять (за аналогічний період минулого року 10);
  • кібератаки і обмеження доступу до інформації – по шість випадків відповідно.

Експерти зауважують, що минулого року третє місце серед категорій порушень посіли побиття; цього року – кібератаки і обмеження доступу до інформації.

“Загалом порушення свободи слова було зафіксовано практично по всій території України (у 18 регіонах). Регіоном-лідером за кількістю порушень став Київ з областю (26 випадків). Далі за кількістю порушень ідуть Дніпропетровщина, Волинь і Чернівецька область – по п’ять випадків відповідно та Закарпаття з чотирма випадками. В інших областях зафіксовано по три, два та по одному випадку. Порушували право журналістів на професію переважно приватні особи, правоохоронці, представники місцевої та центральної влади, депутати, представники судової влади та члени виборчих комісій”, – розповіли вони.

З початку року ІМІ зафіксував чотири випадки юридичного та непрямого тиску. Також зафіксовано по три випадки побиттів та нападів на офіси ЗМІ, два випадки судових позовів проти ЗМІ та по одному випадку пошкодження майна журналістів і цензури:

“Уперше цього року експерти ІМІ зафіксували стеження за журналістами – три випадки (для порівняння: за весь 2018 рік ІМІ зафіксував два таких випадки). Про стеження, зокрема, заявили редакції програми “Схеми: корупція в деталях”, Bihus.Info”.

Також ІМІ зафіксував спробу Генеральної прокуратури порушити право журналістів на захист своїх джерел інформації. Зокрема, ГПУ отримала через суд доступ до внутрішніх документів редакції “Нового времени” і журналіста видання Івана Верстюка. Однак через апеляційний суд журналістам вдалося заборонити правоохоронцям доступ до його електронної пошти та документів.

Крім того, під час першого туру виборів президента України ІМІ зафіксував перешкоджання журналістам. Зокрема, члени виборчих комісій вимагали від журналістів акредитації та не допускали на дільниці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter