Приватні адвокати в Туреччині відмовляються представляти інтереси журналіста Юсуфа Інана – його син

Дата: 25 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Приватні адвокати відмовляються входити у справу екстрадованого з України журналіста й підприємця Юсуфа Інана. 

Про це Центру інформації про права людини розповів його син Бюньямін Інан. 

Бюньямін Інан

“Долучитися до справи відмовилися навіть троє адвокатів, двоє з яких є його друзями. Вони бояться, що через цю справу їх звинувачуватимуть як захисників терористів або взагалі учасників руху FETÖ/PDY (FETÖ/PDY – рух Фетхуллаха Гюлена, на який президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган покладає відповідальність за спробу перевороту в липні 2016 року – ред.)”, – розповів він.

Бюньямін Інан повідомив, що наразі його батьку призначили випадкову адвокатку Канан Фіндік, яка шість місяців тому закінчила юридичний виш. Найближчим часом на десять днів вона збирається у відпустку за кордон. Бюньямін Інан переймається через відсутність доступу його батька до адвоката в цей період.   

За його словами, у слідства немає доказів винуватості його батька, окрім показів інформатора, який нібито бачив Юсуфа Інана з одним із керівників організації в місті Ізмір – Ічелем Неджетом. Це начебто, на думку інформатора, має свідчити про належність до організації FETÖ.  

“Слідство лише зараз збирає докази його винуватості. Вони ув’язнили мого батька без доказів”, – коментує він. 

Нагадаємо, 12 липня громадянина Туреччини Юсуфа Інана, у якого була посвідка на постійне проживання в Україні, затримали представники СБУ. 18 липня Національна спілка журналістів України повідомила про його екстрадицію.  

Юсуф Інан

З посиланням на бюро “Д” Управління з боротьби з тероризмом республіканський Генеральна республіканська прокуратура вказує, що Юсуф Інан був концесіонером газети, яка оприлюднювалася за адресою yurelgundem.com (наразі така адреса ліквідована – ред.).

Юсуф Інан створив інтернет-портал News2023.Com, де він переважно передруковував матеріали з інших видань. Деякі з них містили критику чинної влади Туреччини. Чоловік також вів власний блог на цій сторінці. За словами його дружини Катерини Інан, Юсуф створив ресурс задля прибутку через рекламу.

Раніше правозахисник Олексій Скорбач заявив, що Україна порушила право іноземця на захист, видавши його Туреччині. Він розкритикував матеріали екстрадиційного запиту Туреччини як такі, що не містять доказів провини журналіста. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter