“Присягаюсь, іноді мені здається, що я божеволію”: історії мігрантів, у яких влада США відібрала дітей

Дата: 04 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Нещодавно у США запрацювали нові міграційні правила, які дозволяють відправляти тих, хто знаходиться в країні без відповідних документів, у спеціальні табори. Також у країні почала працювати нова практика поділу дітей і батьків, яких відвозять в окремі центри, де тримають під наглядом співробітників прикордонної служби. За два місці  до спеціальних таборів відправили понад дві тисячі дітей. 20 червня Дональд Трамп підписав указ, який забороняє таку практику, а вже через тиждень окружний суд Південного округу Каліфорнії зобов’язав міграційну службу повернути дітей молодше п’яти років батькам протягом двох тижнів, а інших – протягом місяця. Американські журналісти зібрали декілька історій батьків-мігрантів, які позбавлені можливості спілкування зі своїми дітьми та досі не можуть їх побачити.

Листи мігрантів, які отримала редакція The Los Angeles Times, переклала Meduza.

Один із центрів, де тримають мігрантів 

З моменту підписання Трампом відповідного указу понад 500 дітей повернулися до своїх батьків, але доля інших досі не відома. Один з найбільших центрів прикордонної служби США, де розділяли сім’ї, знаходиться в техаському місті Мак-Аллен, розташованому на кордоні з Мексикою. Американські медіа вже розповідали про умови тримання людей у таких центрах.

“В одній клітці – 20 дітей. На підлозі розкидані пляшки з водою, пакети з чипсами і термоковдри з фольги”, – писали журналісти AP.

2 липня видання The Los Angeles Times отримало декілька листів від мігрантів, які знаходяться в таборі Мак-Аллен. Одна з жінок, у якої відібрали 14-річного сина, розповіла, що американські прикордонники погрожували їй електрошоком.

“Коли її саджали в автобус, вона запитала, що відбувається. На це, за словами жінки, прикордонники відповіли їй: “Мем, вашого сина тут немає, він далеко, а вас депортують до вашої країни”. Вона почала плакати і благати не розлучати її з дитиною. Тоді охоронці почали погрожувати застосувати електрошокер, і вона втратила свідомість”, – переказують журналісти її слова.

Багато мігранток розповідають, що втікали зі своїх країн через загрозу фізичної розправи та сексуального насилля.

“Я бігла з Сальвадора через страх розправи і сексуального насильства з боку кримінальних угруповань. Одне з таких угруповань напало на мене в глухому куті, і зі страху перед ними я була змушена емігрувати – з надією і вірою, що тут я знайду захист”, – розповіла жінка на ім’я Мірієм.

Один з листів, які отримали журналісти 

За її словами, сина в неї відібрали 1 червня.

“Відтоді я його не бачила. Через 14 днів мені дозволили поговорити з ним [по телефону]. Того дня він був хворий, у нього була температура і боліло горло. Наступного разу мені дали з ним поговорити тільки 27 червня. 14 днів страждань від незнання, що з ним, і ось 27 червня мені дозволили знову йому зателефонувати. З першої і до останньої секунди нашої розмови він не перестаючи плакав, благав забрати його з місця, де він знаходиться, просив повернутися до мене, тому що погано себе почуває і не хоче там бути. Я не бачила його майже місяць. Благаю тих, хто прочитає мій лист: якщо у вас є діти, ви зрозумієте мій біль і страждання. Мій син страждає там, де він зараз, він благає мене відповісти, коли його випустять і дадуть повернутися до мене. А як я можу його втішити, якщо я замкнена тут і не можу нічого з цим вдіяти. Це катування – бути не в змозі відповісти на прохання сина, забрати його”, – написала жінка.

Нагадаємо, через так звану політику нульової толерантності в американському суспільстві почала зростати напруга. Нещодавно у Вашингтоні активісти вигнали з мексиканського ресторану міністерку внутрішньої безпеки Кірстен Нільсен, яка підтримує жорстку міграційну реформу Трампа.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter